• Directeur Chris Knip voor één van zijn digitale machines.

    Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

Volop kansen bij HuigHaverlag

Advertorial

WORMERVEER De productiehallen van een offsetdrukkerij ademen een heel specifieke, aangename geur. Grote stapels vers papier, een hint van de verschillende drukinkten. En dan de cadans van de machines. Een vijf-kleurenpers die ritmisch draait, maximaal achttienduizend drukvellen per uur. Op het moment dat directeur Chris Knip van Huig Haverlag printing B.V. aan de Witte Vlinderweg 74 te Wormerveer uw verslaggever rondleidt, worden er net vellen gedrukt met verschillende aanbiedingskaarten voor een heel grote retailer.

We noemen geen namen, maar het laat zich in de Zaanstreek raden. Al zijn wanneer je over de werkvloer loopt heel duidelijk alle A-merken klant. Het gebouw, betrokken in 2005, heeft toch een zeer moderne uitstraling. Uiteraard heb je bij een up-to-date grafische onderneming een schone werkomgeving nodig, maar de uitstraling is beslist niet klinisch, eerder 'clean', goed georganiseerd. En dat geldt ook voor de werksfeer. Ook wanneer de directeur even in een andere hoek met veel genoegen naar het stansen en rillen van een order kijkt, is het personeel vriendelijk en ontspannen, maar wel gefocust.

Met veel enthousiasme legt men aan de onbekende gast de werking van een machine uit, maar ondertussen houdt men de voortgang van de order nauwlettend in het oog. Huig Haverlag is een serieuze speler in de retailmarkt en dient dus te werken met heel strakke deadlines. Winkelketens moeten op de juiste dag, op het juiste uur hun posters, stoepborden en aanbiedingskaarten krijgen. Het systeem van consumentenaanbiedingen luistert heel nauw. De concurrentie is groot. En juist in die sterke dynamiek, het zorgvuldig en op tijd werken, ligt voor toekomstige werknemers van de drukkerij een kans op een baan met veel perspectief, veel voldoening. Met vraagt medewerkers grafische afwerking en machineoperators voor de groot formaat digitale pers. Er wordt in drieploegendienst gewerkt. Voor een interne opleiding wordt gezorgd.

De apparatuur is weliswaar zeer geavanceerd, maar de mens is een onmisbare schakel, een waakzaam oog blijft noodzakelijk. Op de grote digitale pers kunnen platen van omvang worden gemaakt. In principe zou daar een deur kunnen worden bedrukt. Karton, kunststof, aluminium, elk materiaal kan worden gebruikt. Chris Knip zit al heel lang in het vak. Hij begon in 1970 bij Het Parool, later de Perscombinatie. Hij maakte aldaar de automatisering mee, werd uiteindelijk directeur van het grafisch bedrijf.

In 1995 verwierf hij drukkerij Huig, een bedrijf dat al sinds 1902 bestond, waar veel winkelmateriaal werd gedrukt. Eind jaren negentig kocht hij een digitale machine, 'een gereedschapskist' en bouwde daarvoor speciale software zodat precies de juiste hoeveelheid gepersonaliseerd materiaal per filiaal geleverd kon worden. Een uitvinding die sindsdien ruimschoots gekopieerd is.

In 2002 werd drukkerij Haverlag overgenomen. Het pand in de K. Kanstraat in Zaandam werd te klein. Het huidige pand in Wormerveer, gebouwd voor een collega, die drie maanden voor de oplevering failliet ging, vond Chris Knip in eerste instantie veel te groot. In 2013 is er toch maar een extra hal bijgebouwd. 'Je moet ultramodern zijn, anders kan je niet meekomen.'