• Op de foto de pizzaiolo's met in het midden chef Vincent.

    Free Fotografie

Vlammende start van De Pizzabakkers

ZAANDAM Je kunt maar eenmaal 'n eerste indruk maken. En daarom hebben ze bij De Pizzabakkers op de Dam 36 in Zaandam, waar voorheen onder meer restaurant De Buurman was gevestigd, tijdens het openingsweekend groots uitgepakt. Op zaterdag trakteerden de eigenaren Joke en Vincent Calonaci het massaal toegestroomde publiek op gratis pizzapunten.

Tijdens de generale repetitie op vrijdagavond konden de winnaars van een lokale prijsactie samen met genodigden en 'eetschrijvers' zoals uw verslaggever – tevens kok en ex-horecaondernemer – aanschuiven bij een testmaaltijd. Het was geen besloten bijeenkomst en de deur ging dan ook met grote regelmaat open voor nieuwsgierige en hongerige andere gasten. Zonder omhaal werden ook die bediend. De geur uit de prachtige houtoven is zogezegd de beste reclame. Dozen met de echte Romaanse pizza's vlogen de deur uit. Dat is geen wonder, want waar grote ketens zompige dikpizza's propageren, is men hier voorstander van een pizza met een mooie, dunne en knapperige korst, gemaakt van, zoals het hoort, deeg dat minstens een etmaal heeft gerust. En dat proef je.

Zelden een krokantere Napolitano met kappertjes, olijven en ansjovis gegeten of de standaardpizza Margherita, hier eventueel geserveerd met extra mozzarella, de echte buffelvariant uiteraard. De pizza is oorspronkelijk ontstaan als een restproduct, maar in de loop der tijd verfijnd. Daar past inmiddels een fijn glas prosecco bij, al tapt men hier ook een lekker fris pilsje van Peroni. De Pizzabakkers is een sterke franchiseformule, met aandacht voor de kwaliteit van de producten, de uitstraling van de inmiddels twaalf vestigingen in historische centra van steden en de kennis van het personeel. Ook in de mooi verbouwde zaak op de Dam werken alleen maar professionele pizzaiolo's. Je moet een zekere flair hebben wanneer je in de horeca bedient.

Gigi, de dochter van Joke en Vincent, heeft ervaring opgedaan bij het innovatieve restaurant Le Garage dat ooit door Joop Braakhekke is opgericht. Ze stuurt samen met Joke het bedienend personeel vriendelijk maar heel duidelijk aan. Professioneel. Aangenaam. Net als het voorgerecht voor twee. Een goede kwaliteit olijven, buffelmozzarella, rucola, een met knoflook ingewreven bruschetta met tomaat en basilicum, een mooie gedroogde ham met Pecorino en de vrij onbekende, maar daarom niet minder lekkere Nduja, een smeerbare worst gemaakt van varkensvlees en zongerijpte pepers, afgetopt met stukjes artisjok. Pikant maar niet opdringerig. Joke Calonaci is verantwoordelijk voor de huisgemaakte tiramisu. Smeuïg, precies van de juiste consistentie, met een licht alcoholische noot. De fotografe dronk tot slot een fijne prosecco cocktail met vlierbes, munt en spuitwater terwijl uw eetschrijver aan de eveneens huisgemaakte limoncello nipte. De kaart heeft een keur van digestieven. Inmiddels vulde zich de zaak weer met een milde, zeer opwekkende truffellucht die je bijna verleidt tot nog een ronde. De oven en de familie Calonaci hebben de vuurdoop met glans doorstaan.