• Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

Van alles te vinden bij Pear Tree

WORMERVEER In december jongstleden is in de Stationsstraat Pear Tree geopend, een kunstwinkel, eigenlijk een galerie waar vooral lokale kunstenaars hun handgemaakte producten kunnen aanbieden. In het vakjargon heet dat een 'conceptstore voor local designers en handmade gifts.' Het betreft eigenlijk een verhuizing, want eerst was Pear Tree gevestigd aan de Lagedijk te Zaandijk.

Eigenaresse Anke de Wolff-Pereboom – vandaar de naam van de winkel – is zeer te spreken over de nieuwe locatie. 'Fijn in het zicht, vlak bij de Zaanbocht en het station. Veel meer passanten. De Lagedijk is toch meer een doorgangsweg.'

Anke is een creatieve bezige bij en daarnaast zeer ondernemend. Ze is vijfentwintig jaar activiteitenbegeleider geweest in de ouderenzorg, maar kon haar creativiteit niet meer kwijt toen de zorgcentra steeds meer het karakter kregen van verpleeghuizen. Ze miste de pittige bejaarden, paste naar haar gevoel niet meer in het uitgeklede beroep.

Ze begon workshops te geven op de Zaanse Schans. Groepen toeristen van over de hele wereld die in het bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater klompjes decoreren en zeep of kaarsen leren maken. Iets wat ze trouwens nog steeds doet naast het runnen van Pear Tree.

Ze is tevens voorzitter van de afdeling Assendelft/Westzaan van Vrouwen van nu, de moderne versie van de Plattelandsvrouwen, een landelijke vereniging die de leefomgeving wil versterken met de kracht van vrouwen.

Ook werkt Anke nog deeltijds met jongeren met een beperking bij stichting Mies, in het werktrainingscentrum in het gebouw de Amandelbloesem. Of dat alles nog niet genoeg is opent Anke in februari een atelier aan het Zuideinde, vlak bij Plein 13 eveneens in Wormerveer. 'Ik ben mij activiteiten kennelijk aan het centreren.' Daar gaat ze ook workshops geven en zal er op dinsdagavond en donderdagochtend inloop zijn.

Door de verhuizing naar de Stationsstraat heeft ze ook voor het eerst een wachtlijstje van kunstenaars – professionals, begaafde amateurs en startende creatieve ondernemers – die een plankje, een stelling of een hele kast willen huren om hun producten te koop aan te bieden. Er is duidelijk ook meer aanloop van inbrengers. Van alles is er te vinden bij Pear Tree. Houtbewerking, vilt, gehaakte- en gebreide producten. Sieraden in verschillende vormen, originele tekeningen en kaarten, kaarsen en keramiek. Van Anke zelf.

En ook de Wormerveerse kunstenares Fimke Brandjes-Kwadijk, eigenaresse van Fimkeramiek, stelt er haar overgebakken werk tentoon. Mooie bekers, borden en schaaltjes, veelal met een bloemmotief. Fimke heeft een heel veelzijdig oeuvre, maakt naambordjes, zoals voor Mieke's salon, leuke vogelhangers voor pinda's of vetbollen en voor elk seizoen heeft ze wel iets bijzonders. Paddenstoelen in de herfst, versiering voor in de boom én op de feestdis met kerst.

Pear Tree is een fijne winkel om in rond te neuzen, om een gesprek aan te gaan met de kunstenaars die veelal aanwezig zijn. Je raakt als vanzelf geïnspireerd. Anke: 'Er exposeert ook een mevrouw die chronisch ziek is en op deze manier weer een doel heeft. Dat vind ik mooi, haakt toch weer aan bij mijn oude beroep.'