• Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

In de Zaanbocht

Advertorial

STREEK De Zaanbocht is het bruisende winkelhart van Wormerveer met een keur aan speciaalzaken, gelegen aan het mooiste stukje oever van de Zaan.

Een absolute aanwinst op de Zaanweg is de begin dit jaar op nummer 84 geopende patisserie en chocolaterie Buter. Van meet af aan wisten de inwoners van Wormerveer en ver daarbuiten de frisse, in het oog springende winkel van Vanessa en Marco te vinden voor heerlijke, ambachtelijk gemaakte gebakjes, koeken, taarten en bonbons. En niet te vergeten voor de overheerlijke, rijkgevulde saucijzenbroodjes. Zelfs in de doorgaans wat rustiger zomermaanden liep het storm. Ook de aan de Gedempte Gracht gelegen vestiging in Zaandam draait op volle toeren. Dat alles legt natuurlijk druk op de productieafdeling.

Op een oppervlakte van rond de honderd vierkante meter zijn achter de winkel in Zaandam soms wel vijftien banketbakkers druk doende. Uitbreiding is eigenlijk gewenst. Op de eerste etage werd tot voor kort het ambachtelijke chocoladewerk gemaakt. Zoals ook aan de zijkant van Buter in Wormerveer Marco en zijn team regelmatig te zien zijn in de 'bonbon-fabriek'.

De ruimte op de eerste etage in Zaandam is nu vrijgemaakt voor extra werkplekken in de banketbakkerij, om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar gebak, koek en taart. Maar men hoeft niet te vrezen dat er binnenkort geen exclusieve, handgemaakte bonbons meer te krijgen zijn bij Buter.

Marco is een samenwerking aangegaan met René Limmen van Bonbon Atelier N. Limmen te Zaandam. Waar Marco zelf nog wel vormbonbons zal produceren, zullen de zogenaamde doorhaal- en snijbonbons door het atelier van René worden gemaakt. Ook René en zijn team maken uitsluitend ambachtelijke kwaliteitsproducten.

Hij levert aan de horecagelegenheden in het hogere segment – exclusief bijvoorbeeld aan het vermaarde hotel Krasnapolsky in Amsterdam – en daarnaast aan luxe-banketbakkerijen. In onze regio dus aan Buter! Even snel een paar honderd bonbons met een logo? Geen probleem voor het atelier van René. Juist het ambachtelijk element zorgt ervoor dat hij heel flexibel kan werken, direct op de vraag kan inspelen.

De samenwerking met René betekent voor Marco eigenlijk een terugkeer naar zijn wortels. Op zestienjarige leeftijd kwam Marco in de leer bij de beroemde banketbakkerij van Nico Limmen, de vader van René. Daar bleek al dat Marco een passie had voor de chocolaterie. Hij werkte lang met vader Nico, beschouwt hem als zijn leermeester. Ook met zoon René gaat hij heel wat jaren terug. Door de familie Limmen is Marco Moen eigenlijk in dit vak opgegroeid.

Marco stuurt inmiddels een team aan van rond de zevenentwintig enthousiaste werknemers. Hij is een echte ondernemer, maar staat wel borg voor de beste kwaliteit. Daar getuigt ook deze samenwerking met René Limmen van, die meer iets weg heeft van een broederschap.

De allerdrukste maanden van het jaar zijn aangebroken met Sinterklaas, Kerst en Oud-en-Nieuw in het verschiet. Wilt u zeker zijn van iets lekkers van Buter dan verdient het aanbeveling om tijdig uw bestelling te plaatsen op Buterbanket.nl