• André Baas

    Kees Klinkenberg

In de Zaanbocht

Advertorial

De Zaanbocht is het bruisende winkelhart van Wormerveer met een keur aan speciaalzaken, gelegen aan het mooiste stukje oever van de Zaan.

Voor Lokaal De Kroon Eten & Drinken gaan we even de bocht om naar de Marktstraat 11. Op deze plek is al meer dan een eeuw een horecagelegenheid gevestigd. André Baas heeft het bruine café in de afgelopen tijd veranderd in een moderne, sfeervolle hotspot. Elf jaar geleden kon hij het café overnemen.

Van oorsprong is Baas bakker, maar dat beroep moest hij vaarwel zeggen toen bleek dat hij een allergie had, nota bene voor meel. André: 'In de beginjaren kwam alles tegelijk. De economische crisis en het rookverbod. De klandizie liep daardoor terug en er ontstond tegelijkertijd een "nieuw" soort horecagebruiker. Mensen die niet meer uitsluitend aan de bar wilden hangen, maar een ruimte zochten waar ze onder het genot van een goed glas wijn of een speciaalbiertje gezellig samen konden zijn, een goed gesprek voeren.'

André had direct na de overname al het idee om ook eten te gaan serveren. Geen snelle barhappen als tosti's en ballen gehakt, maar kwaliteitsgerechten. André en co verbouwden de zaak grondig. Er kwamen meer tafeltjes, aparte zitjes. De bar werd verplaatst naar de achterwand. Toch was hij uiteindelijk met de inrichting niet helemaal tevreden. 'De verandering was naar buiten toe niet duidelijk. Jongeren bleven weg, vonden het te oubollig.

In 2017 ging nogmaals de schop erin. André bracht de indeling van de zaak terug in de oorspronkelijke staat. De serredeuren werden teruggeplaatst, zodat achterin een knusse hoek om te loungen ontstond. Het voorste gedeelte werd een sfeervol grandcafé met een kleine uitserveerbar, waar de barman eerder gastheer is. Lokaal De Kroon is wat uitstraling betreft uniek in zijn soort in Wormerveer, in de regio. Een dergelijke moderne zaak met een nostalgisch tintje verwacht je eerder in de negen straatjes in Amsterdam. Mooie Italiaanse art deco radiatoren, een levensgrote foto van het café in 1910, rustige, frisse pasteltinten.

De zaak is duidelijk meer van deze tijd. André: 'Ook de twintigers en dertigers weten ons nu te vinden. Mensen die van een speciaalbiertje kunnen genieten met een kwaliteitsgerecht erbij.' Geïntegreerd in de zijwand bevindt zich een aparte koelvitrine voor een zeer ruim assortiment bieren op fles, van onder veel meer brouwerij 't IJ, Hoop, Breugems en Jopen. Er zijn verschillende wisseltaps, maar in elk geval is er altijd het exclusief voor Lokaal De Kroon gebrouwen huispils Jonge Prins. Grapedistrict levert een fijne selectie wijnen en warme dranken zijn afkomstig van Peet's Coffee and Tea.

Kwaliteit staat bij André Baas en zijn team voorop. Daarnaast is er aandacht voor bewust leven en duurzaamheid. Dat is duidelijk te merken aan de zeer gevarieerde menukaart. De keuken werkt met seizoensproducten, supervers lokaal ingekocht, de gerechten zijn vaak biologisch. De koks maken gebruik van de nieuwste technieken, zoals slow cooking bij lage temperaturen. Dat zorgt voor een intense smaak en behoud van belangrijke voedingsstoffen. Een bezoek aan Lokaal de Kroon is gewoon goed voor een mens.