• Harry Luyt, eigenaar van Luyt bedden.

    Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

IN DE ZAANBOCHT

Advertorial

De Zaanbocht is het bruisende winkelhart van Wormerveer met een keur aan speciaalzaken, gelegen aan het mooiste stukje oever van de Zaan.

Harry Luyt, eigenaar van Luyt bedden, heeft eigenlijk zijn hele leven doorgebracht aan de Zaanweg te Wormerveer. Hij werd als jongste van vier geboren op nummer 41, recht tegenover de brug naar Wormer. In 1975 startte zijn vader op nummer 120 A, het huidige pand van juwelier Kuyper, een damesmodezaak, 'mode waar muziek in zit'.

Een goede zet, want er was flink wat reuring in de Zaanbocht. Roel Hamming, de vader van Leon Hamming van de Saenkanter, betrok vrijwel tegelijk een winkelpand. Harry werd goede maatjes met de kinderen Hamming. Harry Luyt: 'Waar ik eerst als jongetje gefascineerd naar de werking van de brug zat te kijken, keek ik daar mijn ogen uit naar alle auto's die voorbijkwamen. Het autobezit was in die jaren nog geen gemeengoed. Van heinde en ver kwam men naar de Zaanbocht voor de speciaalzaken. De sfeer, de gezelligheid en de drukte van die tijd is nu helemaal terug.' In tijden van pop-up stores en filialen van grote ketens, verlangen mensen weer naar een bekend gezicht, naar vertrouwde service. Speciaalzaken kunnen floreren wanneer ze zoals op de Zaanweg samen een front vormen.

'In 1978 switchte mijn vader van de mode naar de verkoop van bedden. Dat is waar duidelijk zijn hart lag. Mijn opa was woninginrichter in Schermerhorn, mijn vader had als jongen al meegeholpen met het vullen van matrassen. Met kapok in die tijd. Een heel stoffig klusje.' Het enthousiasme met betrekking tot een kwaliteitsproduct heeft Harry duidelijk geërfd. Zelfs toen hij in dienst zat, zag hij hoe erbarmelijk de slaapzaal was ingericht. Met harde spiralen met nauwelijks een tien centimeter dik goedkoop schuimmatrasje. Omdat hij het goed met de kapitein kon vinden, mocht hij al zijn verlofdagen- en vrije uren omzetten naar vrije vrijdagen.

Zo stond korporaal Luyt op de koopavond soms nog in zijn soldatenklofje klanten te adviseren. Luyt bedden levert uitsluitend kwaliteitsproducten van het degelijke Duitse merk Schramm. 'Dat zijn echte matrassenbouwers. Geen megafabrikanten waar alles van de lopende band komt. Schramm is een familiebedrijf waar nog aandacht is voor het product. Waar ventilatie en veerkracht van de matras voorop staat.'

Harry Luyt laat voorbeelden zien van het binnenwerk. De kern is verend staaldraad, verpakt in zogenaamde pockets. Bij Schramm wordt het staal van de veren als enige nog verhit tot 280 graden. De veren krijgen de tijd om langzaam af te koelen. Veredelen door verhitting zorgt ervoor dat er meer veerkracht is. 'Een dergelijke matras heeft veel meer dynamiek. De deklagen worden niet strak vastgelijmd. Alles wordt met de hand gestoffeerd en vastgenaaid. Een garantie voor meer comfort. En zeker ook een veel langere levensduur.'

Uw verslaggever begrijpt nu waarom hij soms stijf uit bed komt op zijn kneiterharde fabrieksmatras. De verende ondergrond, het tweematrassensysteem van Schramm, de firma die als één van de weinigen een boxspring in een bestaand ledikant kan leveren, zal binnenkort uitkomst bieden.