• Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

De vuurtoren van Wormer

WORMER Het terras van De Hofjes aan de Poelweg 1 in Wormer wordt weer druk bezocht. In de aanloop naar het zomerseizoen is er door Ernst van 't Hof en zijn team hard gewerkt om alles weer in perfecte staat te krijgen.

Zo is de beschoeiing van het terras over de volle negentig meter vernieuwd. Een behoorlijk ingrijpende actie wanneer je bedenkt dat het hardhout vijf meter de grond in moest. De pier aan de rechterzijde van de haven is met tientallen meters verlengd. Daaronder is een scherm bevestigd dat aanslibbing moet voorkomen. Het Zwet is niet zo diep en hier tegen de oever kun je met gemak staan. Dat moet natuurlijk niet verslechteren.

De Hofjes zelf biedt ter verhuur elektrische boten aan, waarop men eventueel ook kan slapen. Ook zijn er tegen een heel schappelijk jaartarief ligplaatsen te huur voor boten met niet al te grote diepgang.

Aan het einde van de verlengde pier staat sinds kort een vuurtoren. Het gaat hier om een replica van de beroemde vuurtoren Brandaris die op Terschelling staat.

Kunstenaar Hans Werkenhoven, van de naast De Hofjes gelegen camping, opperde het idee. In eerste instantie als een grap. Hoe solide de bouw ook is, een vuurtoren van vijfenvijftig meter hoog, zoals het origineel, kan de steiger natuurlijk niet dragen.

De vuurtoren van Wormer is gemaakt op een schaal van een op vijftig. Helemaal tot in detail hetzelfde, tot aan de frequentie van het licht aan toe. Elke drie seconden namelijk. Een mooi baken voor mensen die op het Zwet spelenvaren en tussendoor even willen aanleggen voor een hapje en een drankje.