• Juf Joke (rechts) houdt samen met een collega voor het laatst toezicht in Wormerveer.

Afscheid nemen van De Watering

WORMERVEER Een beladen dag was het voor velen afgelopen zondag in De Watering. Het Wormerveerse zwembad opende die dag voor het allerlaatst de deuren. Veel mensen waren dan ook gekomen om nog één keer te zwemmen in het 47-jarige zwembad.

Door Johan Lok

De opening van het splinternieuwe zwembad de Crommenije in Krommenie betekent het einde van De Watering in Wormerveer. Op 25 april 1970 opende het bad voor het eerst de deuren en dat gebeurde zondag voor het allerlaatst. Voor het speciale entreebedrag van 1 euro mocht iedereen naar binnen en velen maakten daar gebruik van. Het werd een bijzondere dag met allerlei activiteiten, zoals een stroombaan en stuiver duiken. En met vingerverf werden de ramen van het zwembad versierd. Voor de hongerigen werden er poffertjes gebakken.

'Ik heb hier jaren geleden mijn diploma gehaald en las dat het dicht ging. Dus wilde ik nog één keer een kijkje nemen,' vertelt één van de vele zwemmers.

Voor het personeel was het een bijzondere dag. De één reageert vrij nuchter. "Een zwembad is een zwembad. In De Crommenije hebben we straks het nieuwste van het nieuwste. Het zou anders zijn geweest als het zwembad dicht ging en er geen zwembad meer zou zijn.'

Joke van Tunen reageerde toch wat gelatener. 'Ik heb hier een groot deel van mijn leven gewerkt. Vandaag gaat het wel. Maar toen ik na afloop van de laatste keer afzwemmen nog een woordje sprak, ging het mis en moest een collega het even van me overnemen,' vertelt ze. 'Laatst zijn oud-collega's geweest om nog een keer rond te kijken. Voor iedereen was er een flesje zwembadwater als herinnering. Ook toen was het best emotioneel. Als vanavond de deuren voor de laatste keer dicht gaan, laten we het bad leeglopen. Maar ook dat gebeurt natuurlijk wel vaker.' Tot we zeggen dat het grote verschil is, dat het daarna nooit meer gevuld zal worden. En dan moet ze toch even slikken. Snel een slokje water en weer terug langs de kant. Nog een paar uur genieten van 'haar' Watering.