• Bente Ferwerda van GroenLinks Wormerland samen met de familie-pup.

    Foto & tekst: Paulina Bos

Informatieronde in Wormerland

WORMERLAND De grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in gemeente Wormerland is GroenLinks. Lijsttrekker Harold Halewijn heeft met 4 zetels, de kaarten in handen. "De uitslag is een bevestiging dat we het afgelopen vier jaar met de huidige coalitieleden VVD, CDA, PvdA en GroenLinks goed hebben gedaan."

Deze week begonnen de informerende gesprekken. "Wij willen graag weten hoe álle partijen over coalitievorming denken, welke ideeën zij zelf hebben en hoe zij staan in de belangrijkste aandachtspunten voor GroenLinks", zegt Halewijn. "Zoals duurzaamheid, burgerparticipatie en sociale onderwerpen als jeugd- en ouderenzorg."

INSTALLATIE De jongste op de kandidatenlijst van GroenLinks is Bente Ferwerda. De inwoonster van Jisp wordt 26 juni 18 jaar. Ze behaalde maar liefst 213 voorkeursstemmen. "Als mijn broer Jouke en zus Nienke nog in Wormerland hadden gewoond, had ik de 215 stemmen gehad. Zoveel heb je nodig om direct in de gemeenteraad te komen", vertelt ze lachend. Nu wordt ze zeker burgerraadslid. Daar is ze tevreden mee. Na het zomerreces, als ze 18 is, wordt ze geïnstalleerd als burgerraadslid."

Volgens Harold Halewijn is het niet onmogelijk dat ze de komende regeerperiode in de gemeenteraad komt. "Er zijn GroenLinks raadsleden met een wettelijk recht op een plek in de raad, maar die hun positie misschien wel willen opgeven voor Bente."

Donderdag 29 maart om 20.00 uur wordt de nieuwe gemeenteraad formeel geïnstalleerd. "Ik ga waarschijnlijk wel kijken", zegt Bente.

KIESLIJST Bente Ferwerda is leerling van 6 VWO van het Bertrand Russell. Maatschappijleraar Marco Olij uit Oostzaan inspireerde Bente. Olij is in zijn woonplaats voor D66 actief. Deelnemen aan het scholieren debatteam vond Bente een goede oefening. "Vooral die 360 graden debatten, want dan moet je snel omschakelen van voor naar tegen, en andersom. Die zijn best lastig."

Ze bewondert de aanpak van de landelijke partijleider Jesse Klaver. "Maar niet alleen om hem ben ik bij de partij gegaan. Ik kan mij vinden in de visie en partijdoelen. Ik vroeg het lokale partijbestuur of ik mee mocht lopen. Daar werd gelijk enthousiast op gereageerd. Op een gegeven moment vroeg Remco Doorn of ik op de kieslijst wilde staan. Heel graag!"

DISCUSSIE Als jongste van de partij kijkt ze op andere manier tegen de vele dossiers die de gemeenteraadsleden ontvangen. "Ik geloof dat ik er een frisse kijk op heb. Ik sta anders in het leven en ben met andere dingen bezig dan de meesten in de raad. Daarbij kan ik mij goed inleven. Ik ben ook de jongste thuis. Ik heb een zus en twee broers."

Er worden heftige discussies gevoerd binnen het gezin. "Er zijn genoeg onderwerpen waarover jongeren horen mee te praten. De woningmarkt is een 'hot item'. Ik kan ook meepraten over onderwijs of het aanwijzen van jongeren ontmoetingsplekken. Ik zet mij graag in voor jongerenparticipatie."

De online enquête, door GroenLinks en Bente uitgezet via Facebook en Instagram, loopt nog steeds. Jongeren kunnen hier nog op reageren.

Na de verkiezing is de zetelverdeling in Wormerland: GroenLinks: 4; Vereniging Liberaal Wormerland: 3; VVD: 3; PvdA: 2; CDA: 2; POV: 2; D66: 1.