• ROSA vertoont i.s.m. de Fabriek de film Les Misérables.

    Les miserables

Diverse activiteiten in Zaanstreek op Dag van de Arbeid

ZAANSTREEK De tijd dat Zaanse arbeiders op 1 mei massaal de straat opgingen om aandacht te vragen voor hun rechten ligt ver achter ons. Toch is de positie van arbeiders in Nederland de laatste tien jaar eerder verslechterd dan verbeterd. Hoe kijken de Zaanse socialistische politieke partijen hier tegen aan en wat gaan zij doen op 1 mei?

Marianne Dane

LANDELIJKE DEMONSTRATIE Bestuurslid Willem Croese van SP Zaanstreek laat weten dat de Dag van de Arbeid nog steeds van groot belang is om stil te staan bij de positie van arbeiders. Croese: "Zij vormen immers de grootste maatschappelijke klasse die het bovendien moeilijk heeft: Geen zekerheden meer op de arbeidsmarkt, zorg die niet voor iedereen is weggelegd, een tekort aan sociale huurwoningen met lange wachtlijsten, de rekening voor het milieu, en ga zo maar door. Het is nu echt tijd voor verandering! De SP sluit zich op 1 mei daarom aan bij de FNV Manifestatie in Amsterdam, waar we gezamenlijk strijden voor een eerlijk salaris, een goed (vast) arbeidscontract en een fatsoenlijk pensioen." Het programma begint om 14.00 uur op het Museumplein. Iedereen is welkom.

LEDENBIJEENKOMSTEN De PvdA Zaanstad zoekt het dichter bij huis. Fractievoorzitter René Tuijn: "De PvdA organiseert op 1 mei in de Zaanstreek altijd koffieochtenden voor oudere leden. Een gezellig samen zijn met koffie en gebak, waar ook nog samen over politiek gesproken kan worden. Dat gebeurt dit jaar in Krommenie en Oostzaan. Op deze dag brengen we ook leden hun erepenning wanneer zij bijvoorbeeld 65 jaar lid zijn. De zogenaamde "Drees-penning". Verder zal het nieuwe doel van het Arie Lems fonds die dag bekend gemaakt worden."

SPECIALE FILMAVOND Zaanse politieke vereniging ROSA organiseert op 1 mei voor alle belangstellenden een speciale filmavond in Filmhuis De Fabriek. Secretaris Fleur Poot: "We vertonen de film Les Misérables, die gaat over het verbeteren van het lot van arbeiders. Niet de musicalfilm uit 2012, maar de twaalf jaar oudere, onvervalst Franse versie van regisseur Josée Dayan met onder andere Gérard Depardieu en John Malkovich. Voorafgaand zal ROSA-gemeenteraadslid Hans Kuyper een korte toelichting geven op de film, maar vooral ook op de roman van Victor Hugo uit 1862 waarop hij gebaseerd is. Ook zal gezamenlijk De Zaanternationale worden gezongen, de nieuwe versie van het klassieke socialistische strijdlied waarmee Co Rol in 2017 winnaar werd van een door ROSA uitgeschreven prijsvraag."

Iedereen is van harte welkom in De Fabriek op woensdag 1 mei om 19.30 uur. Speciaal voor deze gelegenheid trakteert ROSA op een korting van 1 euro op de normale toegangsprijs en een borrelhapje na afloop.

Kaartjes vooraf reserveren kan via de website van de Fabriek: www.de-fabriek.nl.