• The Last Waltz

Zaanse Zomergasten in de Fabriek

ZAANDAM Wegens groot succes organiseert de Fabriek ook deze zomer weer Zaanse zomergasten! Zes markante Zaankanters kiezen hun favoriete film en worden in de zaal voorafgaand aan de film geïnterviewd door kunstenaar Martijn Couwenhoven.

PETER DE RIJCKE Op 17 juli om 20.00 uur komt kunstenaar Peter de Rijcke. De Rijcke is kunstschilder, graficus, fotograaf en schrijver. Hij studeerde in de jaren zestig af aan de Rietveld Academie. In 1972 verhuisde hij naar Hoorn, waar hij een herkenbare figuratieve schilderstijl ontwikkelde met een specialisatie in maritieme onderwerpen als
havengezichten en kustlandschappen. In 2009 en 2010 werkte Peter de Rijcke in Zaandam aan het project 'In de voetsporen van Monet'. Hij ging terug naar de locaties in de Zaanstreek waar Claude Monet in 1871 zijn inspiratie opdeed en schilderde die locaties zoals ze er nu uitzien in een stijl die het Impressionisme en het Fauvisme combineert. In 2010 werkte hij met Chinese schilders drie weken op locaties in China. De Rijcke heeft gekozen voor de film The Last Watz. Met live schilderdemonstratie!

THE LAST WALTZ is een documentairefilm uit 1978 onder regie van Martin Scorsese, die het afscheidsconcert vastlegde van de legendarische rockband The Band op 25 november 1976. Met hun combinatie van rock, folk, country en blues, vormde The Band een tegenwicht tegen de commerciële popmuziek en de op dat moment overheersende hippiecultuur met psychedelische muziek. Zij waren o.a. bekend als de begeleidingsgroep 'The Hawks' van de Canadese rockabillyzanger Ronnie Hawkins en later van Bob Dylan. De status en de roem van The Band waren groot. Toch besloten ze in 1976 uiteen te gaan en nog één keer een groots afscheidsconcert te geven met muziekvrienden als Eric Clapton, Muddy Waters, Bob Dylan, Dr. John, Ronnie Hawkins en Neil Diamond. Het concert werd in 1977 uitgebracht als het driedubbele album The Last Waltz. Onder die titel verscheen in 1978 ook de gelijknamige film van Martin Scorsese.