• Ook deze zomer hangt Café de Fabriek weer vol kunstwerken.

    Marianne Dane

Volop kunst in de Fabriek

ZAANDAM De Fabriek staat zaterdag 6 juli helemaal in het teken van de Kunst, met het speciale Monet Artfestival en de opening van de vierde Zaanse Zomersalon.

Door Marianne Dane

ZAANSE ZOMERSALON

Ook deze zomer hangt Café de Fabriek weer vol met werken van plaatselijke kunstenaars. Het idee komt van de Salon de Paris. Gedurende twee eeuwen was dit café de belangrijkste tentoonstelling voor beeldend kunstenaars in Frankrijk om hun naam te kunnen vestigen.

Café-eigenaar Pieter Grandiek: "Met de Zaanse Zomersalon hopen we Zaanse kunstenaars op een soortgelijke manier een steuntje in de rug te geven." De vierde Zaanse Zomersalon wordt op zaterdag 6 juli om 16.00 uur geopend door Marc Aijtink, directeur van Artzaanstad. De expositie loopt tot medio september, de toegang is gratis. De kunstwerken zijn na afloop te koop.

MONET ART FESTIVAL

Op 6 juli vindt tevens het Monet Art Festival plaats. Op vijf plekken in Zaanstad schilderen ervaren - en amateurkunstenaars in de buitenlucht, net zoals de wereldberoemde schilder Claude Monet dat in 1871 in de Zaanstreek deed. Ook op het terras van De Fabriek wordt er 's middags geschilderd, onder begeleiding van kunstenares Betteke Akkerman.

Aan het massaal buiten schilderen is tevens een wedstrijd verbonden. Deelnemers kunnen hun kunstwerk na afloop inleveren, waarna de beste schilderijen een dag later in de Oostzijderkerk in Zaandam worden geëxposeerd. Grandiek: "In Café de Fabriek hebben we drie plekken vrijgehouden voor de winnaars van de wedstrijd. De winnende schilderijen worden op dinsdag 9 juli aan de expositie van de Zomersalon toegevoegd."

SPECIAAL AVONDPROGRAMMA

In het kader van het Monet Art Festival organiseert Café de Fabriek om 18.00 uur een exclusief Impressionistendiner in Bourgondische stijl. Het driegangen diner kost € 26,50 en dient vooraf gereserveerd te worden via 075-6147616.

Om 21.00 uur vertoont de Fabriek een speciaal kunstfilmprogramma onder leiding van kunstenaar Martijn Couwenhoven.

De avond start met een preview met fragmenten van "Vandaag blijf ik thuis", de filmbeleving van kunstenares Marisca Voskamp over Monet in de Zaanstreek.

Hierna wordt de keuzefilm van Marc Aijtink vertoond: The Salt of the Earth. De film is een ode aan Sebastião Salgado. Deze wereldberoemde Braziliaanse fotograaf documenteert al veertig jaar lang mensen.

Couwenhoven: "Monet en Salgado zijn op het eerste gezicht twee totaal verschillende kunstenaars uit verschillende disciplines, toch hebben ze veel gemeen. Beiden waren gefascineerd door het licht, het weer en het vastleggen van het moment."

Reserveren voor de films is niet verplicht, maar gezien de belangstelling wel aanbevolen. Zie voor meer informatie de website van de Fabriek (ook voor een voordelig tarief voor het boeken van het diner en de films).