• Joke van der Zwaard

Jazz Inverdan met The Noo Ones

ZAANDAM Jazz Inverdan presenteert zondag 7 april in De Vermaning, Westzijde 80, avontuurlijke wereldjazz met The Noo Ones. Het concert begint om 16.00 uur en de entree bedraagt € 18,00 (leden van Jazz Inverdan en de jeugd van 12 t/m 18 jaar betalen € 12,00; kinderen onder 12 jaar hebben gratis toegang).

(Bas)saxofonist Klaas Hekman verkent graag de grensgebieden tussen jazz, geïmproviseerde muziek en allerlei vormen van volksmuziek. Zo maakt hij met de Nazaten sinds jaar en dag een heerlijk mengsel van jazz en Surinaamse kaseko. Voor de concertserie 'Music: World Series' bracht hij in 2011 een ad hoc-gezelschap op de been met muzikanten uit alle windstreken.

De samenwerking beviel zo goed dat onder de naam The Noo Ones een frisse nieuwe band geboren was. Naast de sopraan- en bassax van de Rotterdamse leider horen we hierin twee andere Nederlanders (trombonist en lapsteel-gitarist Joost Buis en violiste/zangeres Anne Bakker), de Surinaamse gitarist Andro Biswane, de Schotse slagwerker suprème Alan 'Gunga' Purves en de Turkse elektronica-specialist Cengiz Arslanpay, die ook nog eens de blaasinstrumenten ney, kaval en duduk speelt.

Het opwindende muzikale mengsel van The Noo Ones herbergt sporen van speelse Europese folk, betoverende Indiase melodieën, smeuïge Surinaamse grooves en melancholieke Balkanklanken. Verwacht het onverwachte, en weet zeker dat u het concert zult verlaten met een tevreden grijns op het gezicht.