• Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

De Zaanse bok is bijna los

STREEK In het komende weekend van 18 en 19 mei vindt het traditionele Zaanse bokketochie plaats, de zesenveertigste editie alweer van de grootste en mooiste biertocht van Noord-Holland, die tweemaal per jaar wordt gehouden wanneer de speciale bockbieren kunnen worden aangeslagen. Het is tijd voor een lekkere lentebock! Op de foto het organiserend comité dat een toast uitbrengt op editie 46.

Bij elk van de gezellige deelnemende cafés, echte Zaanse hotspots, kunnen de deelnemers kiezen uit drie verschillende varianten. Er wordt gezorgd voor livemuziek en u hoeft niet alleen op een pindaatje te knabbelen.

Zo staat er bij het Heerenhuis in Wijdewormer, een van de oudste deelnemers aan de tocht, weer een snackcar van de bekende snackbar c.q. partyservice Java uit Wormerveer. Eetcafé De Toog in Koog aan de Zaan zorgt voor hamburgers met friet. De keuken bij Brouwerij Hoop in Zaandijk serveert een aangepast menu en ook bij Bar Bruizz en café Zaanzicht in Zaandam en Batavia 1894 in Wormer wordt niet alléén aan het lentenatje gedacht.

Al is het elke keer weer een verrassing wat voor lekkers de brouwmeesters ervan gemaakt hebben. Het blijft een mooi natuurproduct.

Dit leuke en smakelijke evenement is pakweg een kwart eeuw geleden bedacht door Kees de Kruis van het gelijknamige café in Zaandijk. In die jaren kwam net de interesse voor speciaalbieren voorzichtig op gang. Dat is nu wel anders.

Een beetje café heeft tegenwoordig toch wel een stuk of wat speciaalbieren op de tap en al zeker een ruime keuze op fles. Aan de eerste tochies deden tientallen deelnemers mee. De belangstelling is nu overweldigend. Duizenden gebruiken de benenwagen of de speciale Bokbus om vooral niets te missen van de gezelligheid bij elk van de zes cafés. Het Zaanse bokketochie heeft een sterke traditie.

Het nieuwe bestuur van de organiserende stichting, bestaande uit voorzitter Willem Wijker van De Toog, penningmeester Marco Oldenhof van Bar Bruizz en secretaris Nelly Molenaar van het Heerenhuis, overduidelijk allemaal zeer ervaren horecaondernemers, zetten die traditie voort, staan garant voor nog jaren bockplezier.

Het tochie begint op beide dagen om 13.00 uur.

Een mooie gelegenheid om de bezoeken over de zaterdag en de zondag te verdelen. Niet vergeten om bij de kassa van elk horecapunt een bokstempel te laten zetten op de spaarkaart. Een volle kaart geeft recht op een leuke verrassing. Een onmisbaar item voor elke Zaanse bockbier- en zonliefhebber.

De vooruitzichten zijn prima. Het belooft een lekker lenteachtig weekend te worden met een keur aan bockbier, livemuziek en gezellige drukte. Je hoeft er geen entreebiljetten voor te kopen. Er is geen verplicht begin- of eindpunt.