• Au Revoir Les Enfants

Au Revoir les Enfants te zien bij Groote Weiver

WORMERVEER Bij De Groote Weiver in Wormerveer draait donderdag 18 juli de film Au Revoir Les Enfants in de zaal. Deze Franse film van Louis Malle komt uit 1987 en duurt 104 minuten.

VERHAAL Frankrijk, Tweede Wereldoorlog: de jonge Julien Quintin, keert na de kerstvakantie terug naar het katholieke internaat waar hij school loopt. Daar sluit hij vriendschap met de nieuwe leerling, Jean Bonnet. Julien is zeer geïntrigeerd door Jean. Wanneer hij op een nacht wakker wordt, ziet hij dat Jean een kippah draagt en in het Hebreeuws bidt. Julien begrijpt dat zijn nieuwe vriend joods is. Père Jean, het schoolhoofd, heeft Jean en enkele andere Joodse jongens aangenomen op zijn school in de hoop hen te redden van de nazi's.

Louis Malle was een veelzijdig cineast die probeerde nooit zichzelf te herhalen en werkte in een grote verscheidenheid aan genres en stijlen. Hij schuwde hierbij taboes niet (o.a. overspel, zelfmoord, incest, collaboratie en kinderprostitutie). Hij hielp onder andere Jeanne Moreau, Susan Sarandon en Brooke Shields aan hun doorbraak. Deze film is gebaseerd op gebeurtenissen uit de jeugd van regisseur Louis Malle, die op zijn elfde
op de kostschool van de Karmelieten vlak bij Fontainebleau zat. Op een dag was hij getuige van hoe de Gestapo een inval deed en drie Joodse studenten en een Joodse leraar meenamen. Ze werden naar Auschwitz gestuurd en daar vergast. De hoofdmeester, Lucien Bunel – Père Jacques de Jesus, werd ook gearresteerd omdat hij de Joden had verborgen in de school. Hij belandde eveneens in een concentratiekamp, en stierf kort
nadat dit kamp door de Amerikanen was veroverd.
De deuren openen om 20.00 uur en de film start om 20.30 uur. Entree bedraagt 2,50 euro. De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1a in Wormerveer.