• Klaar voor de start en bovenin de winnaars én Jan Stolp

    Hans de Wolff

Zaankanterloop 2018

ZAANDAM Voorafgaand aan het startschot (toeter) was er door de vrijwilligers van AV Zaanland flink gewerkt aan een alternatief circuit voor de Zaankanterloop 2018. Werkzaamheden in en aan de Westzijde maakte een andere route noodzakelijk. De keuze van nu beviel de 245 gefinishte senior lopers.

Met de Dam tot Damloop bijna voor de deur was het voor menig atleet deze editie andermaal testen hoe de vorm was. Niemand die eigenlijk echt voluit wenste te gaan. De spieren moesten immers gespaard worden.

Het oprukkende aantal compressiekousen bij diverse oudere atleten geeft aan dat ouderdom ook met gebreken komt. De bijdrage van Runnersworld blijft onmisbaar in het loperspeloton.

De eerste start was die van de 10 kilometer. Na anderhalve ronde op de prachtige AV Zaanland baan kozen zij voor de route richting het 'Spits-tunneltje' om vervolgens over de Houtveldweg en Westerwindpad door te lopen richting Westzanerdijk. Bij huisnummer 240 was het keerpunt gesitueerd. Na 32.04 minuten was het Sven Schoonebeek die als eerste de finish passeerde, Hij werd op de voet gevolgd door Jeroen Kramer (32.13) en iets later Jurian Glas (35.22).

Ook de damesatleten deden zich flink gelden. Favoriet José Doorson wist in 42.17 minuten de afstand te volbrengen. Zij werd op afstand gevold door de Koogse Yvonne Zwart (48.12) en de Zaanland atlete Sandra Grüneberg (49.32).

Voor de vijf kilometer vertrokken de lopers gelijk aan die van hun 'tien'collegae. Het keerpunt bevond zich net voorbij de afslag richting Busbrug op de Houtveldweg. Ook hier ate het tempo er goed in. Bij de heren kwamen als eerste over de finish Simon Richards (18.28) met als goede tweede Krommenieër Raymond Jacobs (19.21) en het brons ging naar Jan van der Laan in een tijd van 19.27 minuten.

De top drie bij de vrouwen: Eline Langeveld van Zaanland (19.20), 2 Katia Ganda namens Zaanland (20.21) en 3 Jeske van der Pal, eveneens Zaanland, in 20.44.

Bij de jeugd voor de 1.6 kilometer bleven de bloemen in het gezin De Gauw. De finishers waren daar bij de meisjes 1 Malou de Gauw (Zaanland) in 7.59, 2 Iris Reijn (Zaanland) in 8.48 en 3 Amber Reijn (Zaanland) in 9.06.

De jongens kwamen in keurig verdeeld over de finish. Als eerste Jelmer de Gauw (6.46), 2 Thijs Oppewal (7.33), 3 Tycho ten Hoorn (8.09), 4 Siem van Kordenoordt (8:58) en 5 de kleinzoon van kranten icoon Albert Meester t.w. Milan Meester (9.01).

Voor alle finishers was er een waardebon voor een welverdiend Goemans ijsje. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.

Namens dit Nieuwsblad wederom een groot woord van dank aan AV Zaanland voor de gastvrijheid en perfecte organisatie van deze Zaankanterloop.