• Marjan van den Dobbelsteen

Waterpoloteam Jong Oranje komt net tekort

Tijdens het Europees Jeugd Kampioenschap ( EJK ) in het Griekse Volos heeft het meiden waterpoloteam van Jong Oranje onder de 17 jaar, met daarin zes Zaanse speelsters, de strijd om het brons met 6 - 9 verloren van Italië. De finale werd gewonnen door Spanje dat Rusland met 12 - 11 versloeg.

Na eerst in de poule fase ruimschoots gewonnen te hebben van Groot-Brittannië, Duitsland en Bulgarije, moest Jong Oranje in de kwartfinale aantreden tegen Slovakije. Na een snelle 4-1 achterstand werd deze wedstrijd na tactische omzettingen alsnog met 5-10 gewonnen.

In de halve finale moest topfavoriet Spanje bestreden worden. De Spaanse meiden wisten al hun voorgaande duels met groot verschil te winnen en leken ook Nederland ruim te gaan verslaan. Nederland kwam brutaal met 1-2 stand uit de startblokken, maar Spanje bouwde daarna gestaag aan een 5-2 voorsprong, welke vlak na het begin van het derde partje op het scorebord kwam te staan. Dit verschil werd echter, door een opeens bijzonder sterk spelend Oranje, geheel teniet gedaan met als gevolg een 6-6 stand halverwege het laatste deel. Een stunt leek in de maak, maar de inhaal race kostte het team van bondscoach Gerrit-Jan Schothans veel kracht, waardoor de nauwkeurigheid langzamerhand aan kracht inboette. Doelpuntrijke kansen werden nu jammerlijk om zeep geholpen. Daardoor kon de Spaanse ploeg zich herpakken en stapte het opgelucht via een 8-6 overwinning de finale binnen, waarin Rusland wachtte. Nederland werd aan Italië gekoppeld in de strijd om het brons. Dit duel ging zondagavond aanvankelijk gelijk op. Het eerste deel eindigde in 2-2, terwijl het tweede partje in 4-5 voor Italië eindigde, Het laatste deel ging met een stand van 6-7 in. Daar Italië in de laatste 8 minuten zeer gedisciplineerd verdedigde kwam Nederland niet meer aan scoren toe. Zelf wisten de Italiaanse voorwaartsen nog wel twee maal het Nederlandse net te vinden 6-9.

Al de Zaanse speelsters kwamen tijdens dit EJK aan spelen en doelpunten toe. Zelfs keepster Britt van den Dobbelsteen wist het vijandelijke doel (Slovakije) één keer te vinden. Er namen in totaal 16 landen deel aan dit toernooi.

Duchanka Kammerman ( Zv de Ham ), Lotus Plugge, Lola van de Velde, Sigrid Vleeshakker en beide keepsters Sanne Keijzer en Britt van den Dobbelsteen (allen Zv de Zaan ) waren de Zaanse vertegenwoordigersters in Griekenland.