• Tekst Bart van der Laan / Foto Willem Valstar

Vrolijke 'waterjuffers' tijdens slob- en slootrace

OOSTKNOLLENDAM Natuurlijk, het ging er zaterdag tijdens de kermis óók om wie als eerste aankwam. Maar maar voor de meeste deelnemers was dat niet het belangrijkste, tijdens de slob- en slootrace. Die vonden meedoen belangrijker dan winnen. En maakten er meteen een feestje van. Zoals blijkt uit de foto van Willem Valstar van deelnemende dames, waarvan sommigen als heuse 'Waterjuffers' waren uitgedost.

Ideaal weer was het trouwens, graadje of 22, beetje wind, geen regen. Daarbij zorgde dorpsvereniging Nova Vita voor een prima organisatie; overal langs de route stonden oplettende 'gele hesjes'. Prima omstandigheden derhalve voor een 'moddergevecht'. Bijna veertig deelnemers verzamelden zich vroeg in de middag nabij de sloot langs het Bickershorn. Daar was de start en werd dus voor de eerste keer in de modder gesprongen. Via een nauwkeurig uitgezet parkoers (de sloten waren vooraf gecontroleerd op ongeregeldheden) bereikten de eersten na een half uurtje de finish, onder luid applaus van de vele toeschouwers.

Bij de mannen kwam Rens Maas als eerste uit het water, op de hielen gezeten door Joep van de Bos. Margo de Groot won bij de vrouwen, gevolgd door Noortje Valstar. Bij de jongens waren er ereplaatsen voor Jelles Boon (eerste) en Ties Halewijn (tweede); Mette Halewijn werd bij de meisjes nummer één, nipt gevolgd door Ruby Rodriquez.