• Marco Brouwer en Enzo Pepe

    Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

100% VOETBAL: voetbalwalhalla

Kennis van zaken en service

ZAANDAM Hoe een carrière loopt is van vele zaken afhankelijk. Je moet een zeker talent hebben, een goede opleiding kunnen volgen en daarnaast ook een kans krijgen. De gunfactor kan van doorslaggevende betekenis zijn. Eén ding is zeker, het loopt vaak anders dan men vooraf heeft gepland.

Enzo Pepe wilde ver komen in de voetballerij en had daar ook het talent voor. Op zijn elfde werd hij ingelijfd bij Ajax, doorliep alle elftallen, werd een vaste waarde op het middenveld, had onder meer Johan Cruijff als coach. Enzo's vader, van Italiaanse afkomst, raadde hem op zijn vijftiende aan om er voor de
zekerheid ook iets naast te doen.

Enzo: 'Ik leefde voor de sport, was er dag en nacht mee bezig. Mensen zeggen weleens dat je op die manier een hoopt mist, maar het voetbal heeft me gebracht waar ik nu sta. Ik ga nog steeds om met mensen uit die tijd.'

Enzo kwam terecht bij Sport Sportief, toen nog op Westzijde 124 te Zaandam, een begrip in de regio. Daarnaast volgde hij de detailhandelsschool. Op zijn achttiende vertrok hij naar Italië om te gaan spelen voor een club in de serie C. Al snel stonden echter de carabinieri voor de deur. Omdat hij een Italiaans paspoort heeft, moest hij anderhalf jaar in dienst.

Hals-over-kop keerde hij terug naar Nederland en intensiveerde zijn werk bij de sportwinkel. Al bleef hij wel op amateurniveau in de Zaanstreek spelen. Maar het ondernemen nam steeds meer de plaats in van de sport.

In 1998, amper 27 jaar oud, was hij opgeklommen tot eigenaar van Sport Sportief. Met zijn ervaring en passie voor de sport en voor alles wat daarbij komt kijken kunnen al ruim vijfentwintig jaar voetballers van alle niveaus en van alle leeftijden hun voordeel doen. Specialisatie is noodzakelijk in de detailhandel. Het zorgt er ook voor dat je echt goede service kunt geven, maatwerk. In 2008 ging Enzo de samenwerking aan met een voetbalicoon uit de Zaanstreek, de ausputzer Marco Brouwer van WSV '30.

Marco regelde via Enzo de tenues en de attributen voor de club. Door het partnerschap kon er een betere tijdsverdeling gemaakt worden. Voorheen was Enzo zeven dagen in de week van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de weer. Ze vormen een hecht team. Enzo die vaak iets te recht op het doel afgaat en Marco – als een echte verdediger – die goed observeert, een stuk rustiger te werk gaat. De naam is een paar jaar geleden veranderd in 100%FOOTBALL, een samenwerkingsverband van inmiddels een kleine dertig voetbalspeciaalzaken.

Marco: 'Dat zorgt voor een goede stroomlijning op het gebied van marketing en inkoop. We zijn daardoor een speler die gemakkelijker binnenkomt bij de grote leveranciers. Zo waren we onlangs nog bij de fabrieken van Adidas en Puma.' 100%FOOTBALL op de Westzijde 76 werkt samen met de vijfentwintig voetbalverenigingen in de regio. Een shirt bedrukken? Geen probleem, de organisatie heeft een eigen drukkerij in huis. Kennis van zaken en service, daar draait het hier om.