• De begeleiders in het zonnetje. Ontbrekend Marri en Henk Hollemans

    Roel Zwart

Tien jaar Running Therapie

ASSENDELFT Sporten heeft een positieve uitwerking op de psyche van de mens. Dat is genoegzaam bewezen. In samenwerking met Dijk en Duin en financieel ondersteund door de gemeente Zaanstad is de atletiekvereniging Lycurgus al tien jaar lang de aanbieder van de z.g. runningtherapie. Dit gebeurt elke dinsdag en vrijdag van 11.30 tot 12.30 uur.

Dat positieve gaat extra op voor mensen, die om welke reden dan ook, in een isolement zijn geraakt en daardoor het contact met de omgeving dreigen te verliezen of reeds zijn verloren. Dan gaat het over schizofrenie, fobieën, autisme, burn-out, depressie en andere psychiatrische klachten. 'Wij als deelnemers zijn allemaal mensen met prikkels' omschrijft één van de atleten het geheel.

Door sporten kan iemand weer op een positieve manier (her-)ontdekken tot welke mogelijkheden hij/zij in staat is. Bovenal gaat dit gepaard met een aanzienlijke stemmingsverbetering. Ook het samen doen met personen in een vergelijkbare situatie heeft een positieve uitwerking. Sommige deelnemers hebben jarenlang geïsoleerd geleefd met minimaal contact met de buitenwereld.

De bevlogen technische staf bestaat uit Cees Zijlstra, Marri Hollemans en Jan Schaak. Zij worden nadrukkelijk gesteund door hun resp. vrouwen en man. 'Met de deelnemers heeft vooraf een intakegesprek plaats, waarin wordt gevraagd naar het sportverleden, werk, gezinssamenstelling. Dit om de belasting en de belastbaarheid bij de nieuwe deelnemer te bepalen' aldus Jan Schaak. 'De trainingsmethodiek is als bij de reguliere trainingen: warming-up, rekken en losmakende oefeningen, loopscholing, kernprogramma en als besluit een cooling-down. Na de training wordt er samen koffie of thee gedronken in de kantine en geëvalueerd.'

Vrijdagmorgen was het opvallend druk op het sportcomplex De Omzoom. Er hing iets in de lucht. Vanwege het jubileum was er op de achtergrond gewerkt aan een huldebetoon aan de trainers. 'Dat is voor ons enorm belangrijk. Zonder trainers kunnen wij immers niet. Wij beseffen ons dat jullie niet zonder de steun van de familie kunnen. Dat maakt voor ons iedere training tot een feest. We komen superlatieven tekort om jullie onze dank te betuigen. Om die reden hebben we via de lief en leed pot een speciale drinkbeker laten maken. Daarnaast bieden wij jullie een speciaal glas aan met daarin broccoli en een kleine bijdrage om met de trainersgroep en aanhang uit eten te gaan.'