• Gemeente Zaanstad / Mike Bink fotografie

Sporters op de voorgrond

STREEK Na het uitreiken van de sportpenningen poseren de Zaanse sportkampioenen van 2018 op de trappen van het Zaantheater. 'Dit is een mooi stel hoor' merkte commentator Theo Reitsma in 1988 op over de voetballende mannen na het winnen van de Europese titel. Hetzelfde kan nu worden gezegd over de Zaanse sporttalenten.

De rode loper werd maandag voor het stadhuis uitgerold voor de 230 genodigden op het Sportgala 2018. De sportpenningen werden uitgereikt aan Zaankanters die Nederlands, Europees en/of Wereldkampioen werden.

Wethouder Sport Gerard Slegers: 'Het is al jaren een feestelijke uitreiking, waarin we de Zaanse topsporters in de schijnwerpers zetten voor hun bijzondere prestaties. En dit jaar horen daar voor het eerst de sportvrijwilligers bij, hun bijdrage is van enorme waarde!'.
De sporters kregen een onderscheiding omdat ze het afgelopen kalenderjaar Nederlands, Europees en/of Wereldkampioen zijn geworden. Dit in een sport die verbonden is met het NOC*NSF. Volgens de wethouder is het belangrijk om deze uitzonderlijke prestaties van onze Zaanse sporters te waarderen. Slegers: 'Aansprekende sportprestaties maken Zaankanters trots. Daarbij zijn ze een inspirerend voorbeeld voor iedereen om zijn of haar eigen talent te ontwikkelen.'
SPORTVRIJWILLIGER Naast de erepenningen voor sporters was er ook speciale aandacht voor het belang van sportvrijwilligers. Vier vrijwilligers met een uitzonderlijke staat van dienst, werden verrast met een nominatie als sportvrijwilliger van het jaar. Na het zien van de filmpjes over de genomineerden kon de jury niet anders concluderen dan dat zij allemaal de hoofdprijs verdienen en kregen zij allen een prijs.
VEILIG SPORTKLIMAAT Tussen alle feestelijkheden door, werd er ook aandacht gevraagd voor onsportief of ongewenst gedrag. Met de lancering van de campagne Veilig Zaans Sportklimaat willen het Sportbedrijf, GGD en de gemeente er aan bijdragen dat iedere inwoner zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn.