• Melchert Kok

Runners in actie op papier

ZAANDAM In de maand maart worden sport en kunst verbonden in de winkel van RunX in de Gedempte Gracht in Zaandam. Tussen de hardloopschoenen worden een negental aquarellen getoond, die allemaal hardlopen als onderwerp hebben. De maker van de schilderijen is Gerard Dirks, zelf loper vanaf 1977 verwoed loper.

Zo zijn er schilderijen van de Egmond marathon, waar de atleten in groepen langs de kust tegen de wind rennen. Ook vormt de marathon van Amsterdam uitgangspunten voor een aantal schilderijen. Donderdag 7 maart "opende" eigenaar Frank Ossen de tentoonstelling van Gerard Dirks. Hij probeert al tijden het plezier van lopen vorm te geven in de kleurrijke schilderijen. Vaak aan de hand van zelfgemaakte foto's zien we op de schilderijen hardlopers, in groepen in strijd met de tijd. De schilderijen hangen de hele maand maart in de winkel.

Gerard Dirks is 63 jaar, na 41 jaar onderwijs, primair en VMBO (CompaenVMBO), gepensioneerd en woont in Koog aan Zaan. Het lopen en tekenen/ schilderen doet hij op zijn eigen wijze. Beide hobby's zijn eigenlijk een manier van leven, het " zijn" in de natuur, gefocust op een doel. Al eerder exposeerde hij in het Weefhuis en bij galerie Moon.