• KK Media
  • KK Media
  • KK Media
  • KK Media
  • KK Media

Piet de Wit heeft 'eindelijk' zijn lintje

WORMER Een Koninklijke onderscheiding krijg je niet zo maar. Daar moet je wel wat voor doen. In het geval van Piet de Wit dacht menigeen dat de bescheiden voormalig topsporter al lang en breed voorzien was van zo'n belangrijk item. Vrijdag 7 juni is Piet dan 'eindelijk' benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Dat feestelijke gebeuren stond gepland voor 10.00 uur. Voortvarend als burgemeester Peter Tange immers is werd er door een krap Saens kwartiertje eerder begonnen met de happening. Menig 'supporter' kwam daardoor net iets later de gemeenteraadszaal binnen geslopen.

De onderscheiding is terechtgekomen bij de man die daar eigenlijk al jaren aanspraak op maakte. Piet werd als oud bestuurslid van de stichting Ronde van Noord-Holland naar het gemeentehuis gelokt. Voormalig DTS  preses Bert Braspenning omschreef dat als ervaringsdeskundige treffend als 'je wordt belazerd'.

De Wormernees Piet de Wit (06-03-1946) is onderscheiden vanwege wegens zijn activiteiten als teammanager van de Nederlandse baanploeg bij de KNWU, coördinator sponsorwerving bij de Stichting Wielerronde van Noord-Holland, bestuurslid van de Stichting Topsport Zaanstreek, zijn werkzaamheden bij de Zaanlandse Wielerclub DTS én bij korfbalclub Groen Geel. 

Bij zijn werk als baancoach kon hij de aanstormende jeugd alle kneepjes van het vak leren. Met zijn enorme erelijst én ervaring was hij een veelvuldig geraadpleegd man. Na zijn actieve loopbaan zorgde hij bij de diverse organisaties voor een flinke slag op het gebied van professionalisering. Daar plukken de sporters nog altijd de vruchten van. 

EIGEN WINKEL

Piet groeide op in gezin met drie zussen. Zijn ouders waren ondernemers in de fietsenbranche. Juist de fiets is een rode leidraad in het leven van Piet. Op jeugdige leeftijd werd hij lid van wielerclub DTS. Al snel bleek hij aanleg te hebben van deze sport. Over het algemeen ging het sporten hem redelijk goed af. Dat bewees hij o.a. met schaatsen en grieks-romeins worstelen.

Zelf gezeten op de racefiets bleek Piet een succesvolle stayer. Bij de amateurs werd hij tweemaal wereldkampioen, in 1966 en 1967. Hij was prof van 1968 tot 1974. In die tijd werd hij driemaal Nederlands kampioen. Bij de wereldkampioenschappen won hij eenmaal zilver en tweemaal brons. Ook won hij in 1973 samen met Leo Duyndam de zesdaagse van Zürich.

VERHUIZING

Behalve als sporter was Piet ook de man die het bedrijf Piet de Wit Tweewielerspecialist van de grond af aan heeft opgebouwd. Het bedrijf is recentelijk neergestreken op het Noorderveld in Wormerveer. Huidig eigenaar Martin Slagt (55) vertelde daarover: ,,De overstap van Wormer naar Wormerveer was noodzakelijk." Slagt, die al op 14-jarige leeftijd bij Piet de Wit kwam werken, heeft het bedrijf in 1994 overgenomen.

WIJZE WOORDEN

Na de plechtigheid was er ruimte om de gedecoreerde te feliciteren. Vele grote namen uit de wielersport waren aanwezig. Piet bedankte iedereen voor het meewerken aan deze onderscheiding, maar wees met nadruk op zijn vrouw Ada en het gezin. 'Die klus als teammanager werd ingeschat op 50 dagen per jaar. Uiteindelijk werden het er 200 per jaar met alle voor- en nadelen erbij. Mijn vrouw en kinderen hebben dat altijd prima weten op te vangen.'