• Anna Kriek staat op scherp

    Hans de Wolff

KZ/Thermo4U krijgt DVO pas laat op de knieën

KOOG AAN DE ZAAN Bij het vernemen van de 35-29 eindstand van de Korfballeague wedstrijd tussen KZ/Thermo4U en DVA/Accountor is de logische gedachte dat dit een reguliere zege is geworden. De rode lantaarndrager uit Bennekom heeft het de 'Koogers' echter bijzonder lastig gemaakt en moest pas in de slotfase haar meerdere erkennen.

In het meer dan goed gevulde Topsportcentrum De Koog was iedereen er vooraf van overtuigd dat dit de eerste thuiszege in 2019 moest gaan opleveren. Die gedachte werd mede gevoed door het feit dat de Koogers goed vertegenwoordigd op de Korfbal Challenge, het traditionele eindejaarstoernooi dat dat dit keer misschien wel het sterkst bezette korfbaltoernooi ter wereld was. TeamNL Korfbal trad aan met liefst vijf afgevaardigden van KZ en met ook een aantal jeugdige Oranje-klanten ziet het er in Koog aan de Zaan goed uit.

Ook in de ploeg van DVO waren diverse spelers actief tijdens de Korfbal Challenge. Plus dat zij, ondanks het verlies van bepalende spelers, in schutters als Gert-Jan Meerkerk en Robbe de Wit aanvallend beslist niet minder gevaarlijk zijn geworden.

De opening toonde gelijk al aan dat de strijdkreet 'Groen-wit is onze glorie!' goed werd opgepakt. De thuisploeg werd in feite overdonderd en keek al na een halve minuut spelen tegen een achterstand aan. Pas op slag van rust wist het team van trainer Wim Bakker langszij te komen (15-15). Opvallend in dat eerste deel van de wedstrijd het feit dat de aanvallen van de gasten vaak met slechts één schot werden afgesloten waar de KZ'ers er drie tot vier per aanval wisten te produceren. Het scoren uit vrije ballen werd door DVO met precisie uitgevoerd.

In het tweede bedrijf schoot Marjolein Schenk haar ploeg voor het eerst op een voorsprong. De balans in het veld was terug en de blauwzwarten wisten nu wel het juiste antwoord te vinden om de groenwitten af te stoppen. Het duurde echter nog lang alvorens er een gat gerealiseerd kon worden. De spanning in het veld bleef, de duels waren stevig en vooral van Bennekomse zijde fysiek waar de referee niet altijd adequaat op reageerde in de ogen van het thuispubliek.

Met nog een kwartier te spelen was de stand 23-20uit een benutte strafworp van Esther Cordus. De actie daarna leverde DVO invaller Menno van der Vleut een gele kaart op toen hij een reclamebord een flinke schop gaf.

Uiteindelijk wisten de Zaankanters de score in haar voordeel verder uit te bouwen en eindigde de partij in een 35-29 winst.

De doelpuntenmakers deze avond waren vooral de dames. Esther Cordus werd met negen treffers (waaronder drie strafworpen) de topschutter van de avond direct gevold door Marjolein Schenk. Anna Kriek schoot drie keer raak. Bij de heren was het Alwin out de er zes voor zijn rekening nam. Jordy Pasman vier , Emiel de Kruijff drie en Joost Hofman twee.

De stand na zaterdagavond:

1 Fortuna/Delta Logistiek         8-14

2 PKC/SWK Groep                         7- 12

3 TOP/SolarCompleet                 7-11

4 Blauw-Wit (A)                         7-10

5 KZ/Thermo4U                         8-9

6 LDODK/Rinsma Modeplein 7-8

7 DOS'46                                         8-6

8 KCC/SO natural                         8-2

9 DeetosSnel                                 8-2

10 DVO/Accountor 8-2