• Verbeten strijd tussen Rosemarie Roozenbeek en Jet Hendriks.

    Hans de Wolff

KZ/Hiltex nog net niet TOP genoeg

KOOG AAN DE ZAAN In de sport gaat de strijd tot en met het laatste fluitsignaal van de referee. Dat werd zaterdagavond in het Koogse Topsportcentrum andermaal bewezen. Zowel KZ/Hiltex 1 als 2 moesten in de slotfase hun meerdere erkennen in die van TOP/Solar Compleet.

Vooral in de 'voorwedstrijd' tussen beide clubs kwam dat nadrukkelijk tot uiting. Bij een stand van 27-28 kwamen de 'Koogers' langszij. Een remise leek gered. Met nog zes seconden op de klok konden de gasten hun laatste aanval echter angstig precies uit spelen en doeltreffend af te ronden. Daardoor bleef KZ/Hiltex met lege handen achter.

De hoofdschotel van de avond beloofde op voorhand al veel spanning. Het gelouterde TOP kwam naar de Zaanstreek in de wetenschap dat een week eerder LDODK geen raad wist met de tactiek van de Zaankanters. Hoewel de Sassenheimers de 0-1 voor hun rekening namen was het vervolgens de thuisploeg die het initiatief nam. Dat geschiedde wederom met sterk verdedigend spel. In die fase bleek streekgenoot Jet Hendriks, onder toeziend oog van haar vader Terry, gelukkig voor de thuisploeg nog wat ongelukkig met haar schoten.

Lange tijd was er een voorsprong voor de Zaankanters. Dat zinde de gasten allerminst getuige het irritante spel van o.a. Paul Anholts en Daniel Harmzen die al hun lichaamsdelen in de strijd gooiden.  Op de tribune werd zelfs met een knipoog  #metoo geopperd.

Met nog ruim acht minuten te spelen kwam de stand op 8-8 en leek het aan de Koogse zijde of er even iets knapte. Aan inzet geen gebrek, maar de aanvallen liepen net iets minder en in de verdediging moest teveel ruimte geboden worden waardoor TOP kon toewerken naar een 12-15 ruststand. In de laatste fase wist KZ zich overigens na een 10-15 achterstand weer ouderwets terug te knokken.

In het tweede deel van de partij bleef het een meer dan boeiend kijkspel. Twee ploegen die op de toppen van hun kunnen presteerden maakte dat de toeschouwers absoluut waar voor hun geld kregen. Onder hen bijvoorbeeld oud Groen Geel fenomeen Jeanet Distelbrink die na 36 jaar weer eens terug was in Nederland. Zij was op uitnodiging van Piet de Wit aanwezig bij deze wedstrijd.

Wel werd het in de duels steeds feller. Het arbitrale duo had haar handen er vol aan. Waar op het ene moment TOP echt los leek te raken was het even later weer KZ/Hiltex dat prima terug kwam. In deze fase werden er diverse strafworpen gegeven. Op het moment dat international Nick Pikaar zo 'n kans bij een 18-19 stand miste leek het moment daar voor de thuisploeg om 'er op en er over' te gaan. Dat lukte eigenlijk steeds net niet. De overdaad aan routine in het Sassenheim kamp was daarvoor te groot.

Langs de lijn lieten beide coaches zich nadrukkelijk gelden. KZ-man Wim Bakker wist zijn verdediging met regelmaat te inspireren tot grote daden, maar werd telkens door de arbiter terug verwezen naar zijn eigen gebied. De stand bleef zich spannend ontwikkelen. Via 18-20, 21-22 en na een verbale strijd om de seconden op de schotklok was het Stijn van der Vegt die uit een strafworp 22-23 scoorde. Toen even later Rosemarie Roozenbeek de gelijkmaker binnenschoot leek een gelijkspel tot de mogelijkheden te behoren. Uiteindelijk wist TOP geroutineerd de partij te besluiten nadat Mick Snel de 23-24 door de korf liet ploffen.

Het zorgde voor een terneergeslagen aanblik van de Kooger selectie.  Zoveel inzet en zo dicht bij een nieuwe verrassing moest even verwerkt worden. Gezien het getoonde spel kan het niet anders of er zullen nog veel winstpunten volgen. In principe heeft KZ/Hiltex nu alle titelfavorieten ontmoet. Daarin bleek het verschil niet zo groot als wellicht verwacht. Dat moet kracht kunnen geven voor het vervolg van deze competitie.

DOELPUNTENMAKERS KZ/HILTEX Alwin Out (4), Esther Cordus (3), Jordi Pasma (8), Stijn van der Vegt (5), Marjolijn Schenk (1), Joost Hofman (1) en Rozemarie Roozenbeek (1). Jet Hendriks wist namens TOP/Solar Compleet drie keer te scoren.