• Joey van Splunteren weet dat het goed zit

    Fotograaf Bas Kaligis

Joey van Splunteren begint ouderwets dominant aan seizoen

STREEK De winterstop zorgde ervoor dat Joey van Splunteren al even geen kartwedstrijden meer had gereden, maar roestig? Dat was hij bepaald niet, getuige zijn resultaten tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap X30. Op het circuit van Genk denderde de 25-jarige Zaandijker naar een perfecte score bij de Senioren: poleposition en winst in alle drie de races.

Natuurlijk, adel verplicht. Vorig jaar was Joey al dominant kampioen geworden bij de Senioren, maar het is niettemin knap hoe hij domineerde op de Belgische baan, waar de races zondag geteisterd werden door sneeuw en hagel. Dat waren lastige omstandigheden om in te rijden, had hij ervaren. "Met zulk weer is het altijd een gokje nemen met de bandenspanning", aldus de snelle Noord-Hollander. "Maar ik heb nu zoveel ervaring dat ik weet hoe ik ermee om moet gaan. Het was een mooi weekend."

Een logische conclusie gezien zijn resultaten. Daarom was het licht verrassend dat Joey de kwalificatie 'spannend' noemde. Dat had te maken met de listige baan, die halfnat, halfdroog was, verklaarde hij. "Daar had ik me een beetje op verkeken. Maar ik heb gelukkig toch nog pole gepakt. Ik was uiteindelijk nog een tiende van een seconde sneller dan de nummer twee."

Tijdens de eerste race vertrok hij op regenbanden. De juiste keuze, want Joey ging er hard vandoor en pakte rap een forse voorsprong. Maar in de loop van de race verdampte die voorsprong stukje bij beetje. "De bandenspanning bleek te hoog. Vlak voor de finish werd het nog krapjes, maar door te verdedigen, heb ik toch nog gewonnen."

Tijdens de start van de tweede race was het inmiddels droog op de piste in Genk en had Joey ervoor gekozen op slicks te vertrekken. "In het begin sloeg ik weer een groot gat, maar ook deze keer bleek de bandenspanning uiteindelijk te hoog. Op de finish had ik ongeveer twee seconden voorsprong over. De anderen kwamen toen al niet echt meer dichterbij."

En dus kon hij met goede moed op jacht naar zege nummer drie in race nummer drie, de finale. "Vanaf de start ben ik gaan pushen. Ik heb toen een megagroot gat geslagen. Daarna heb ik de race gecontroleerd en ben ik eerste geworden met zo'n acht seconden voorsprong."

En dus kon hij een perfecte score vieren met de poleposition en drie overwinningen. Een betere manier om zijn seizoen te beginnen was dan ook niet denkbaar. Het was een impliciete bevestiging dat zijn team de spullen uitstekend voor elkaar heeft. EN ook zijn jonge teamgenootje Niels Koolen was steeds voorin te vinden. Hij eindigde als vierde, vierde en zesde in de respectievelijke races waarbij moet worden aangetekend dat de zesde plaats in de derde race tot stand kwam met motorische problemen.

Voor Joey is de kop er nu af. Hem wacht opnieuw een lang en intensief seizoen. Behalve het NK rijdt hij dit jaar ook het Belgische kampioenschap en het Europees kampioenscha. Bovendien hoopt hij zich te plaatsen voor het WK in Le Mans. Zijn ambitie liegt er niet om: "Ik wil proberen alles te winnen. Daarvoor zal ik hard mijn best moeten doen. Het is altijd afwachten wat de rest doet, niemand staat stil. Maar als we het materiaal goed voor elkaar hebben, moet het kunnen!"

BRON: ERWIN BLATTER / BLATTER MEDIA