• Vlado Veljanoski, verslaggever bij de NOS, wist met zijn verhaal iedereen te boeien.

    Jerry Tania

Jeugdschaatsen met een Olympisch hoogtepunt

STREEK De jeugdschaatsers van de Zaanstreek hebben voor dit seizoen alweer hun laatste tocht beleefd op de ijsbaan in Haarlem. Nadat 330 kinderen, 9 lessen met succes hadden afgerond, werd de schaatscursus afgesloten met een Mini Elf Stedentocht op 10 maart 2018.

Met echte controle stempels, gegeven vanuit speciale controlehokjes, konden de kinderen hun stempelkaart vol krijgen door 11 rondjes te schaatsen. Zelfs het bruggetje bij Bartlehiem was nagemaakt die de naam draagt "het Bukkertje". Voor vele kinderen was het wel afzien, maar met blijde gezichten werd de finish toch nog gehaald. Onder veel belangstelling van ouders, grootouders en vrienden werden daarna de kinderen onthaald in het Saenredam College te Zaandijk waar de schaatsvaardigheidscertificaten lagen te wachten. Wel 7 bussen van Hellingman reden achter elkaar het terrein op met daarin de schaatshelden. Gebruikelijk is dat de commissie Jeugd Schaatsen Zaanstreek een speciale gast uit nodigt die affiniteit met het schaatsen heeft. Ieder jaar blijkt dat het moeilijk is om actieve schaatsers naar Zaandijk te krijgen, omdat zij nog volop met hun eigen wedstrijdprogramma bezig zijn. Toch is het in het verleden gelukt om bekenden naar de Zaanstreek te halen, zoals: Monique Kleinsman, Bert Verduin, Marcel van Ham, Kimberly Müsse, Birgit Witte maar ook Erica Terpstra en voormalige burgemeester Faber.

Voor dit jaar kwamen ze bij iemand die helemaal niet op de voorgrond treed bij het schaatsen, maar wel iemand die heel dichtbij topsporters komt nadat zij hun prestatie hebben geleverd. Vlado Veljanoski, verslaggever bij de NOS, was bereid om zijn verhaal en ervaring te delen met de kinderen. Hij had als hoogtepunt het interview met de winnares van de gouden medaille 1000 meter Shorttrack Suzanne Schulting tijdens de Olympische Winterspelen in PyeongChang.

Met open monden werd de herhaling van de 1000 meter finale gevolgd op groot beeld boven het podium aansluitend met het emotionele interview tussen Vlado en Suzanne. Shorttrack is niet waar de schaatslessen van de kinderen direct voor bedoeld is, want dat is voornamelijk de lange baan. Wat wel genoemd werd is dat Suzanne ook begonnen is op de 400 meter baan, net als de kinderen. Samen met spreker Edwin Griesdoorn maakte Vlado er een leuk spel van door vragen van kinderen te beantwoorden. De eerste twee certificaten werden door de speciale gast uit Krommenie uitgereikt waarna alle deelnemers hetzelfde kregen met een tas vol hebbedingetjes van hun schaatsbegeleiders. De organisatie was weer als vanouds uitstekend, met de bus naar Haarlem en weer terug onder begeleiding van een bus-begeleider, op de ijsbaan met schaatsbegeleiders en onderbinders en ook niet te vergeten, de geweldige hulp van de vrijwilligers die in het Saenredam College de kinderen en hun ouders van een drankje en een hapje hebben voorzien.