• Het vreugdevuur kon worden ontstoken op het Hoornseveld

    KK Media

Hellas Sport Zaandam promoveert

ZAANDAM Het relatief korte bestaan van voetbalvereniging Hellas Sport Zaandam is zaterdagmiddag afgesloten met een promotie naar de tweede klasse van het KNVB zaterdagvoetbal. Tegenstander HBOK trachtte het te verhinderen maar de formatie van trainer Miel Mans hield de teugels goed in handen. De 2-0 zege betekende alle reden voor een feestje.

Voorafgaand aan het duel werd stilgestaan bij het overlijden van het unieke erelid en bestuurslid met de portefeuille PR, Frans Möhlmann, in de leeftijd van 73 jaar. Frans genoot grote bekendheid als "de perschef" van ZFC en Hellas Sport, vervulde ook een belangrijke rol in de sponsorzaken van beide verenigingen.

Op de wedstrijd was flink wat publiek afgekomen. Dat maakte het meestal vrijwel verlaten sportpark Hoornseveld weer iets van haar oorspronkelijke grandeur uitstraalde. Wie echter rond keek zag heel veel achterstallig onderhoud. Hoogste tijd dat FC Zaandam met frisse moed gaat starten en het sportpark een renovatie ondergaat.

Op het mooie gras was het meteen Hellas Sport dat de aanval koos. Dat zorgde in de HBOK defensie meteen al voor problemen. De doelman veroorzaakte een strafschop die door Merk van  Veen onberispelijk werd ingeschoten. Op de klok stond toen pas één minuut speeltijd.

Dat noopte de Zunderdorpers de aanval te zoeken. Echt gevaarlijk wedren zij niet en waar nodig was het Hellas goalie Jordy Witlam die handelend optrad. Vlak voor de rust werd Jesse kramer door de HBOK doelman op forse wijze geblokt. Een rode kaart waard. Kramer moest voor controle zelfs naar het naastgelegen ZMC. De uit de kom geschoten schouder kon daar weer op de juiste plaats worden gemanouvreerd.

Gescoord werd er vervolgens bijna 90 minuten niet. Beide teams wisten weliswaar met regelmaat tot aan de 16 meter lijn te komen, dat gebied binnen gaan met bal was lastiger.

Met nog twintig minuten te spelen bleek de arbiter niet in staat de wedstrijd uit te fluiten.  De aanwezige rapporteur werd daardoor de assistent-referee en kon de wedstrijd naar behoren worden afgemaakt door de tweede arbiter.

Mede door het vele werk van Kiefer Smis bleef de hoop op een tweede Hellas doelpunt volop aanwezig. In de slotminuut maakte andermaal Merk van Veen een einde aan alle onzekerheod door de 2-0 binnen te schieten.

Dat betekende definitief de promotie voor Hellas Sport Zaandam. Een mooi besluit van een geschiedenis met relatief weinig hoogtepunten.