• Kunst en vliegwerk in de Koog

    Hans de Wolff

Hamming effect bij KZ/Hiltex

KOOG AAN DE ZAAN De eerste zege voor KZ/Hiltex in het Korfballeague seizoen 2017-2018 is na twee nederlagen een feit. Koploper LDODK/Rinsma Fashion werd met 21-17 verslagen.  Op de tribune glimlachte de nieuwe burgervader van Zaanstad, Jan Hamming, van oor tot oor toen één van zijn onderdanen hem toeriep dat hij precies op tijd aanwezig was: 'Dit is het Hamming effect!'.

Bij aankomst van de ploeg uit Terwispel/Gorredijk raakte menig passant onder de indruk. De bus waarin de selectie van trainer Eric Wolsink arriveerde was getooid met de niets verhullende ambitie: 'Our goal is ZIGGODOME'.

Voorafgaand aan het belangrijke hoofdduel toonde het tweede team der 'Koogers' andermaal haar goede vorm. Hoewel het niet zo soepel liep als in de voorgaande wedstrijden werd er toch op de juiste momenten geschakeld en kon, met nog precies 33 seconden te spelen, de beslissende 22-21 worden binnengeschoten. Dat de ontlading groot was spreekt voor zich.

Aansluitend opende de hoofdwedstrijd met een korte introductie van burgemeester Jan Hamming. Voormalig wethouder en huidig KZ preses Corrie Noom deed dat op de haar bekende enthousiaste wijze. In zijn woorden rekende Hamming, gespeend van korfbalkennis, er op dat Zaanstad binnenkort wel de sportstad van het land moet worden gezien al het sportieve materieel en prachtige accommodaties als het topsportcentrum De Koog.

Even viel het stil in die prachtige zaal toen achtereenvolgens Femke Faber en Andre Zwart hun team naar een 0-2 openingsvoorsprong schoten.  Na het echec in Delft zag menig tribuneklant zijn ziel al weer zweven. Dat gevoel kreeg gelukkig geen tijd om zich verder te nestelen. Aan de hand van uitblinker Jordi Pasma wist de thuisploeg zich prima te herstellen. Gaande de eerste helft ontstond er een afstand in de score van vijf doelpunten. Bij rust was het 13-8 in het KZ/Hiltex voordeel.

Van de eerdere exercitie tegen PKC dit seizoen bestond er nog enige twijfel of dit verschil afdoende zou zijn om de zege binnen te halen. De eerste score na de pauze was echter van Stijn van der Vegt zodat er meteen uit het juiste vaatje getapt werd. Om te komen tot die eerste zege moest en werd er voorbeeldig geknokt dat resultaat ook daadwerkelijk te behalen. De door de thuisploeg ontwikkelende verdedigende druk  was dermate groot dat de Friezen er niet echt raad mee wisten. Het noopte international Friso Bode zelfs om referee Marcel Luttik trachten te imponeren. De Wormer was duidelijk niet onder de indruk.

Het verschil op het scorebord werd met nog 16 minuten te gaan uit een strafworp door Friso Bode verkleind tot twee goals (15-13). Dat bleek het signaal voor KZ er nog een schepje bovenop te doen en op het moment dat voormalig Koogse topspeelster Marjolijn Kroon een ogenschijnlijk opgelegde kans mistte leek het kantelmoment een feit. De lichaamstaal aan beide zijden maakte duidelijk dat de eerste overwinning voor KZ/Hiltex in de maak was. Hoewel Kroon nadien nog wel tweemaal wist te scoren kwam de winst niet meer in gevaar en eindigde de partij in een terechte 21-17 winst.

Uit de luidsprekers klonk vervolgens het bekende 'We are the champions' maar zover is het natuurlijk nog lang niet.

Doelpuntenmakers: Esther Cordus (2), Anna Kriek (1), Marjolijn Schenk (3), Joost Hofman (1), Jordi Pasma (5), Stijn vand er Vegt (5) en Alwin Out (4). Alleen Rosemarie Schep-Roozenbeek kwam niet tot scoren.

Zaterdag 2 december ontvangt KZ/Hiltex in het Topsportcentrum de huidige nummer 4 TOP uit Sassenheim dat uit haar drie wedstrijden vier punten wist te scoren.