• De fans van ZV De Zaan waren hoorbaar aanwezig in Den Haag

    Job Burgwal

De Zaan moedig ten onder in bekerfinale

ZAANSTAD De waterpolovrouwen van ZV De Zaan hebben zondag de finale van de KNZB-beker verloren van regerend landskampioen Polar Bears. In het Hofbad in Den Haag vocht de ploeg van trainer Arjan Vos moedig. De 13-10 nederlaag was uiteindelijk het maximale.

Job Burgwal

Voor ZV De Zaan was het de eerste bekerfinale. Alliance, waaruit De Zaan na een fusie in 2013 voortkomt, won de beker wel in het seizoen 1992-1993. De stand in de reguliere competitie schetste vooraf een niet al te florissant beeld voor De Zaan. Polar Bears gaat ongeslagen aan kop en De Zaan neemt de vijfde positie in.

De Zaan kon in het begin niet helemaal op tegen de landskampioen. ,,De eerste periode was een tegenslag voor ons. Daar kregen de speelsters van Polar Bears te veel ruimte”, analyseerde De Zaan-coach Arjan Vos. Nadat Polar Bears een indrukwekkende start had (3-0), riep de coach om een time-out. Dat moment gaf De Zaan de juiste richting en de ploeg scoorde een paar keer, maar niet genoeg voor een voorsprong. De eerste periode eindigde in 6-3, de periode die ZV De Zaan achteraf fataal werd.

PROGRESSIE Doordat de speelsters van De Zaan er in bleven geloven was de tweede periode al stukken beter. ,,Na zo’n wedstrijd is het moeilijk om te zeggen dat je trots bent. Maar als ik dan iets moet zeggen is het dat mijn speelsters durfden te blijven gaan en nog geloofden in de overwinning. Want dat is toch wat je wilt als je eenmaal in de finale staat. Ook al is het tegen de beste ploeg van Nederland.”

De wil om te winnen was duidelijk te zien in de laatste twee periodes. Periode drie werd zelfs gewonnen door De Zaan met 2-3. ,,Dankzij onze keeper verdedigden we erg goed. We konden ook harde tegenaanvallen creëren, want we waren naar mijn mening fit genoeg. De omgeving was erg indrukwekkend en dat doet natuurlijk wel wat. Het was nog nooit zo spannend tussen ons en Polar Bears. Ik denk ook dat het goed was om vast te houden aan ons plan, ook al was er in het begin een andere agressie, maar dat veranderde later in de wedstrijd. We hadden toen meer wil om duels te winnen.” De vierde en laatste periode was het spannendst. Ook hier speelde De Zaan erg sterk en werd het gelijk (2-2). De ploeg kwam op twee punten van Polar Bears, maar moest toch het hoofd buigen. ,,Als het op sommige momenten meezit dan kan je er hier ook met de winst vandoor gaan.”

ACCEPTATIE Ondanks de verloren wedstrijd wordt het verlies geaccepteerd door de coach en de speelsters. ,,Ik heb hier nog geen speelsters zien huilen. De basis van ons spel was erg goed en als dat zo blijft dan kan je het dus iedereen moeilijk maken. Maar bij de volgende wedstrijd heb je wat minder sfeer, dus je benadert de wedstrijd weer anders. Je begint gewoon weer op nul.”

Vos is over het algemeen tevreden over de wedstrijd. ,,Langs de kant heb ik af en toe genoten van ons spel.”

De collega's van Ede Stad filmden de bekerfinale voor hun sportproject Van Gent Finaleweken. Bekijk de video boven het artikel.