• Ruud Smit (boven), Caspar Dekker (onder) én Dani van der Moot (rechts)

    BDU Media

De sporter en zijn trainer: Dani van der Moot

ZAANDAM Trainers. Ze treden niet op de voorgrond. Het gaat immers om de prestatie van hun team, van hun pupil. Maar sommige trainers zijn voor een topsporter méér dan een trainer. Zij hebben hét verschil gemaakt in hun sportcarrière. Wie is die belangrijke persoon? Wat is zijn kracht?

Sylvia van Essen

Veel jonge jongens dromen om profvoetballer te worden.

Voor DANI VAN DER MOOT werd deze droom werkelijkheid. Maar, onlangs werd zijn contract bij PSV niet verlengd: hij moet op zoek naar een nieuwe club.

,,Ik heb een moeilijk jaar achter de rug,'' vertelt de 21-jarige Zaandammer. ,,Persoonlijk ging dit seizoen niet zo lekker en voetballend liep het ook niet zo. Ik speelde in het belofteteam, jong PSV. Dat brengt je als jonge speler in een lastige situatie. Waar normaal gesproken een trainer voor de wedstrijd een selectie kan maken uit zo'n 20 tot 22 spelers, bestond deze groep uit wel 40 voetballers. Daarbij komt dat de spelers uit de A-selectie altijd voorrang krijgen. Ik heb dit seizoen weinig kunnen laten zien doordat ik niet veel heb gespeeld. Dat is lastig. Op dat soort momenten is het belangrijk dat je goede en lieve mensen om je heen hebt", vertelt Dani.

,,Een van die mensen is mijn oud-trainer van AZ, Caspar Dekker. Hij benadrukte altijd: 'Je moet altijd uitgaan van je eigen kunnen'. Ik weet dat dat zo is, maar tegelijkertijd is dat ook moeilijk want als speler heb je ook altijd je eigen plan, je stelt je eigen doelen. Je weet waar je naar toe wilt en je wilt je kwaliteiten laten zien.''

De oud-voetballer van Hellas Sport heeft in zijn sportcarrière niet alleen de Nederlandse velden gezien. Met PSV <19 jaar heeft Dani de Youth League competitie gespeeld, de Champions League voor A-junioren. Ook heeft hij in drie lichtingen van jong Oranje achttien wedstrijden gespeeld. Met de lichting <17 speelde hij de finale van het Europees Jeugdkampioenschap tegen Engeland. Die wedstrijd werd met strafschoppen beslist in het nadeel van jong Oranje.

,,Vanuit Hellas Sport en één jaar FC Volendam kwam ik in de D2 van AZ. Een seizoen later, ik speelde aanvankelijk in de D1, maakte ik halverwege de overstap naar een leeftijdscategorie hoger. Casper was trainer van dat team en had daar indertijd een belangrijke stem in. Hij heeft mij altijd veel vertrouwen gegeven. Caspar was in zijn actieve carrière ook spits geweest en weet uit eigen ervaring dat je als spits altijd balanceert op een dun draadje. Je bent de held of de lul. Hij wist bij mij iets aan te wakkeren. Een drang om te willen scoren. Caspar is ook een motivator. Hij kan je goed triggeren waardoor je iets extra's uit jezelf kan halen."

In de periode dat hij in de C2 speelde heeft hij heel veel gescoord. Daar ligt ook de basis voor de band die is opgebouwd, waardoor Caspar later voor Dani altijd een soort van mental coach is geweest. "Ik noem hem ook wel mijn voetbalvader. We hebben elkaar tot op de dag van vandaag niet meer losgelaten. Soms was het even een belletje of een appje maar het afgelopen jaar hebben we veel contact gehad. Ik wilde in de winter al weg bij PSV, maar dat lukte niet. Door Caspar ben ik als een sterker persoon door dit moeilijke jaar gekomen. Ook deze ervaring neem ik mee naar mijn volgende club.''

Dani noemt nog een trainer die belangrijk voor hem is geweest. ,,Naast Caspar wil ik zeker ook Ruud Smit noemen. Hij heeft mij bij Hellas Sport als klein jochie de basis van het voetballen geleerd. Ruud had zelf ook voetballende kwaliteiten en kon alle oefeningen feilloos voordoen. Hij is tot en met de E-pupillen mijn trainer geweest. Zo jong als ik was heb ik nog altijd profijt van al die technische vaardigheden die hij me leerde. Ruud is didactisch ook heel goed: hij wist alle spelers te bereiken. Het leuke is dat ik hem elk jaar spreek op Koningsdag. Zowel Ruud als Caspar hebben me laten voelen hoeveel plezier je met het voetbal kunt hebben. Daar ligt de basis. Dat mag je als speler nooit vergeten, dan komt het sportieve succes vanzelf.''

CASPAR DEKKER (47) heeft acht seizoenen als trainer bij AZ gewerkt. Vervolgens vervulde hij samen met Gerard Kemkers de functie van hoofd jeugdopleiding bij FC Groningen, tot de contracten met beide heren niet werden verlengd. Nu is hij hoofd jeugdopleiding bij Koninklijke HFC in Haarlem.

,,Ik heb Dani leren kennen toen hij een jaar of elf was. Het was mijn eerste jaar als trainer bij AZ en ik kreeg de C2, de huidige O14, onder mijn hoede. Dani speelde op dat moment in de D1, maar hij kon het niveau dat team prima aan. Voor zijn ontwikkeling was het goed om meer uitgedaagd te worden. Halverwege dat seizoen stapte hij over naar de C2 en vanaf dat moment is hij met die leeftijdsgroep meegegaan. Dat is heel bijzonder in die ontwikkelingsfase van een jonge jongen. Dani had een uitstekend schot in de benen en scoorde als spits heel veel doelpunten. Gedurende die jaren bij AZ ontwikkelde hij zich goed, bleef veel goals maken en werd hij gevreesd om zijn schoten vanaf de tweede lijn,'' aldus Caspar.

Hij vervolgt: ,,Dani's kwaliteiten bleven niet onopgemerkt bij andere voetbalclubs. Ajax wilde hem graag inlijven. Toen duidelijk was dat ik de B2, de huidige O16, onder mijn hoede zou nemen heeft Dani gelukkig gekozen om dat seizoen nog bij AZ te blijven. Het was voor AZ een nieuwe leeftijdscategorie waardoor we moesten starten op het niveau derde divisie landelijk. Het was een seizoen waarin we als team zeer succesvol waren in het winnen van wedstrijden. Ook dat jaar heeft Dani heel veel doelpunten gemaakt. Landelijk was zijn ster rijzende, de top 3 van Nederland: Ajax, Feyenoord en PSV toonden concrete belangstelling. Dani koos uiteindelijk voor PSV, een club die op dat moment qua opleiding nog verder was dan AZ. Hij bleef in Zaandam wonen en reed dus elke dag heen en weer naar Eindhoven.''

Al die jaren is het contact behouden gebleven. "Op momenten dat het goed ging volstond een duimpje omhoog als ik een post van hem op social media tegenkwam. Dan spreek je elkaar minder. In de periode dat het niet zo lekker liep was ons contact intensiever. Ik mag wel zeggen dat ik een klankbord voor hem ben."

Caspar is trots op Dani. Hoe hij zich ontwikkeld heeft en hoe hij zich heeft opgewerkt in de voetballerij. "We hebben een goede vertrouwensbasis. Uit eigen ervaring weet ik dat het als coach soms best lastig is dat je moet beslissen wie je opstelt voor de wedstrijd en wie niet. Hiermee kon ik hem dan ook de keuzes van zijn coaches bij PSV helpen begrijpen. Op enig moment hadden we elkaar dit voorjaar uitgebreid gesproken. Het weekend erop startte Dani in de basis en scoorde prompt. Dat was heel mooi voor hem. Dani is een bescheiden jongen. Zodra hij het veld opstapt en een bal aan zijn voet heeft wordt hij een topspits. Hij is mans genoeg om zich te laten zien. Elke ploeg die hem opstelt krijgt een spits die goed is voor veel goals.''

RUUD SMIT (56) weet veel over Dani.

"Sommige jongens hebben het talent in zich. Zo'n jongen was Dani toen ik hem bij de mini's van Hellas Sport onder mijn hoede kreeg. Eigenlijk heeft hij altijd een leeftijdscategorie hoger gespeeld en ook daar was hij altijd een opvallende speler. Bij de mini's spelen de kinderen op een kluitje. Dani deed dat anders, hij was altijd aanspeelbaar en onttrok zich van het kluitje en had een neusje voor de goal. Ik liet die kleine jongens ook altijd heel veel oefeningen met de bal doen: kappen, draaien, inpassen, aannemen. Zoveel mogelijk balcontact voor al die spelertjes. Dani vond dat prachtig. Ik heb hem drie jaar bij de F-jes getraind maar ben Dani daarna altijd blijven volgen. Ik sprak hem nog wel eens bij Hellas Sport als hij bij zijn broer kwam kijken en steevast zien we elkaar op de Dam tijdens Koningsdag. Dan hebben we vaak een soort van grote reünie met mensen van Hellas Sport."