Zaanstad grijpt naast BNG Erfgoedprijs

Geen erfgoedprijs voor de gemeente Zaanstad. De Gemeente Leiden ging er met de eer en het geld vandoor.  Juryvoorzitter Ina Adema, burgemeester van Lelystad, maakte dit vanmiddag bekend in het Koelhuis in Zutphen. De gemeente ontving, behalve complimenten en lof door de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Ook was de jury onder de indruk van het hoge niveau van de andere genomineerden
Deventer, Tilburg en natuurlijk Zaanstad. 
De jury wees de gemeente Leiden aan als winnaar omdat zij zich een voorbeeld toont voor andere gemeenten op het gebied van integraal erfgoedbeleid en een proactieve houding. Ook Deventer, Tilburg en Zaanstad werden door juryvoorzitter Ina Adema uitgebreid geprezen; 'Het is inspirerend wat deze gemeenten presteren. Allen zetten zich op fascinerende en gepassioneerde wijze in voor hun erfgoed'.

Nieuw dit jaar is de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Met bijna 1800 stemmen ging Leiden ging er ook met de Publieksprijs vandoor. Voor de selectie van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 is voor het eerst met een longlist gewerkt, aangedragen door de jury en vele erfgoedorganisaties en -specialisten, vanuit hun netwerk en discipline. Eerdere edities hadden een open aanmeldingsprocedure waarbij gemeenten zichzelf konden inschrijven.
De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 is gekozen uit vier genomineerde gemeenten die volgens de jury allen hun erfgoed op positieve en innovatieve wijze weten in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeente.