• De burgemeester leest voor.

    Facebook Gemeente Zaanstad

Zaanse Kinderjury van start

ZAANSTAD Burgemeester Jan Hamming gaf afgelopen maandag voor het eerst het startsein voor een bijzondere Zaanse traditie: de Zaanse Kinderjury. Hij las in het Zaans Museum voor aan ruim zeventig leerlingen van OBS het Eiland uit 'Lampje' van Annet Schaap, een van de boeken die meedingen naar de Hotze de Roosprijs.

Zestien Zaanse basisscholen doen mee aan de Zaanse Kinderjury. Samen bepalen deze leerlingen uit de groepen 6 en 7 de winnaar van de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver. De winnaar van deze prijs ontvangt een geldbedrag van € 4.500. De gemeente Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterende kinderboekenschrijver zo'n steun in de rug geeft. Ook op de andere deelnemende scholen werd maandag voorgelezen door wethouders en raadsleden.

Alle deelnemende scholen kregen ook een leeskist met exemplaren van de zestien genomineerde boeken van dit jaar uitgereikt. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl. De leerlingen hebben tot eind april de tijd om de boeken te lezen en te stemmen op hun favoriete kinderboek. Ook kunnen de kinderen de genomineerde boeken digitaal lezen. Dat kan via Booqees (www.booqees.nl), een kinderboekenplatform met meer dan 1.500 digitale kinderboeken. Hierin zijn tijdelijk ook de boeken voor de Zaanse Kinderjury opgenomen. De schrijver die de meeste stemmen krijgt van de kinderen wint de Hotze de Roosprijs.

De finalisten en de uiteindelijke winnaar worden later bekend gemaakt. In 2017 won Hajo Visscher de Hotze de Roosprijs, met zijn boek 'Verdronken geheimen'. Op www.zaansekinderjury.nl is ook een overzicht van de winnaars van voorgaande jaren te vinden. De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleonboeken, die in Krommenie woonde en werkte. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad.

Ook voor de leerlingen is er nog een mooie prijs te winnen. Als zij een boekverslag schrijven van een van de boeken, maken ze kans op een schoolreisje voor de hele klas naar het Kameleondorp in Friesland.