• DK Media

Zaans trompettalent Melissa Venema on tour

ZAANDAM ,,De organisatie is vasthoudend. Dit is de derde keer dat ik het verzoek kreeg naar Mexico af te reizen. Voorgaande jaren kon ik echt niet, mede vanwege mijn gezondheid. Nu is het een feit: van 10 tot 18 april doe ik mee aan het Ricardo Castro Festival én geef ik een Masterclass", vertelt Melissa Venema.

Tekst: Dirk Karten/DK Media

De organisatie heeft het 23-jarige trompettalent uit Zaandam eindelijk gestrikt. Wie bij het zien van haar foto denkt 'ik ken dat knappe koppie ergens van…' vindt herkenning bij het noemen van de naam André Rieu. Ze heeft vele malen met Andre Rieu en zijn Johan Strauss orkest mogen optreden als soliste. Haar uitvoering van het melancholieke Il Silenzio toen ze dertien jaar was, kreeg destijds niet alleen ieder van de stoel af op het Vrijthof, maar is inmiddels bijna vijftien miljoen keer online bekeken. Vlak na haar Mexicaanse avontuur staat Melissa op 21 april op het podium in Amsterdam met een andere grootheid: Wibi Soerjadi.

DRUKKE MAAND ,,April wordt een drukke maand", zegt Melissa die samen met haar moeder, organist Dub de Vries en zijn protegé zal afreizen naar de stad Durango. Daar wordt de Mexicaanse pianist en componist Ricardo Castro jaarlijks geëerd met een klassiek muziekfestival. Melissa treedt daar voor zo'n 2000 man op. Om aan te geven welk muzikaal niveau je praat: vorig jaar kostte een entreekaart 200 dollar…

,,De uitnodiging kwam van de gemeente Durango. Naast het geven van een Masterclass aan 35 deelnemers, speel ik een recital met een Mexicaanse pianist. En treed ik op met een Mexicaans Symfonieorkest. En natuurlijk met Dub de Vries!", klinkt het enthousiast.

SPANNEND De tournee kent een aantal spannende dingen. Zoals: verstaan de leerlingen van haar Masterclass genoeg Engels om de leerstof over te brengen? Maar ook de in het Spaans opgestelde zakelijke papieren geven de nodige hoofdbrekens. ,,Het wordt tijd voor een manager", verzucht Melissa. Haar vader regelde voorheen de papierwinkel, maar door zijn overlijden moeten moeder en dochter nu zelf soms puzzelen.

,,Jammer dat mijn vader dit optreden niet kan meemaken", zegt Melissa met spijt in haar stem. ,,Ik heb veel Mexicaanse fans. In dat land is de trompet een belangrijk instrument. Al denk ik niet dat ze mijn toon gewend zijn. De trompet klinkt in Mexicaanse muziek vaak scherp."

OEFENEN, OEFENEN EN NOG EENS…

Bezoekers van de kerstnachtdienst in De Ontmoeting in Zaandijk kunnen het beamen: Melissa neemt je op fluwelen wijze muzikaal mee als ze haar op maat gemaakte Yamaha lichtgewicht trompet bespeelt.

Ter voorbereiding oefent Melissa dagelijks dik twee uur. Los van het lesgeven aan haar leerlingen. Hard nodig want op het programma staan ook het trompetconcert van klassiek grootheden als Hummel, Neruda en het complete trompetconcert van Haydn. Tip: om een indruk te krijgen wat dit van de muzikant vraagt, luister maar eens naar het laatste deel. De muzieknoten buitelen daarin als renpaarden over elkaar heen.

,,Haydn betekent vijftien minuten achter elkaar trompet spelen met heel weinig rust. Een aanslag op je lippen, handen en longinhoud. Ik moet in topconditie zijn. Want er wordt nog meer van me verwacht", vertelt ze.

KRITISCH

Naast puur klassieke nummers staat natuurlijk Il Silenzio op het programma en een medley van populaire nummers samen met Dub de Vries. ,,Bovendien speel ik La Bamba, het meest bekende Mexicaanse volksliedje. Ik denk dat het publiek daarop echt los gaat."

Melissa is niet zomaar één van Nederlands bekendste trompettisten geworden. Ze is kritisch op haar spel en streeft altijd naar een perfect optreden. Er ligt al een nieuwe jurk in haar koffer.

DRONKEN GASTEN

,,Voor mij is een optreden pas geslaagd als ik tevreden ben, het publiek tevreden is én de dirigent. Ik let altijd scherp op de reacties in het publiek. Het lastige van deze tournee is dat ik niet goed weet waar ik aan begonnen ben. Is de dirigent streng? Staat de microfoon straks wel goed afgesteld op mijn trompet? Is er een taalbarrière? Los van de plek waar we verblijven. Ik ben ook wel eens in een jeugdherberg gedumpt met dronken gasten op de gang."

,,Maar in Taiwan zaten we in een hotelkamer die 700 euro per nacht kostte", vult moeder Marian aan. ,,Daar bogen ze voor ons als knipmessen. En vergeet Wenen niet" ,,Ja, klopt. Dat was geweldig. We verbleven daar in een soort kasteel. Ik voelde me net keizerin Sissi", herinnert Melissa.

En waar kijkt ze het meest naar uit? ,,Het Mexicaanse eten! Ik ben daar een echte fan van en alvast aan het lijnen…"

MELISSA ONLINE VOLGEN

Wie Melissa wil volgen bij het Mexicaanse avontuur, kan het beste haar Facebookpagina opzoeken. Op facebook.com/melissa.official wil ze filmpjes en foto's posten.