• Wielerspecialist bij uitstek Gerrie Hulsing

    ZWM

Zaankanter Gerrie Hulsing man achter nationaal wielermuseum

STREEK Gerrie Hulsing (67) is gefascineerd door de geschiedenis van het wielrennen in de Zaanstreek en elders in ons land. In Oostzaan gaat zijn droomwens in vervulling: het tot stand komen van een nationaal wielermuseum.

'Dat in combinatie met een ontmoetingsplaats voor fietsliefhebbers en interactieve attracties. Ook ter bevordering van het toerisme in Oostzaan is de locatie wonderschoon: grenzend aan het fraaie recreatiegebied Het Twiske, nabij de sporthal en sportcomplexen', laat de 67-jarige Zaankanter weten. Wat het inrichten van het museum betreft, Gerrie heeft nog geen idee wat er allemaal bij komt kijken.

'Wel kan ik vertellen een jaar of zeven bezig te zijn met het bundelen van acht opslagplaatsen. Ons huis staat bij voorbeeld vol en bij een van onze twee in Wormer wonende dochters liggen ruim 1.000 shirtjes. Verder beschik ik onder meer over een uitgebreide collectie fietsen, wielerschoenen en -helmen. Heel blij ben ik met de medewerking van De Grote Molen om geld in te zamelen voor het museum. Voorzitter van deze stichting is Jan Heitlager van het Platform voor recreatie en toerisme in het gastvrije Oostzaan'.

'Alle hulp is welkom', vervolgt Hulsing. 'Het gaat de goede kant op. Zo organiseert De Grote Molen een loterij met tot de verbeelding sprekende prijzen. Door een lot te kopen van 30 euro maak je bijvoorbeeld kans tien fietsen ter waarde van 2.000 euro te winnen, een fietscomputer en vele andere prijzen. Half december van dit jaar volgt de trekking. Wie niets wint moet zijn of haar lot toch zorgvuldig bewaren, want de loten gelden en jaar lang als toegangsbewijs voor het toekomstige wielermuseum.'

Gerrie Hulsing is veelzijdig. Als eerbetoon aan de in1921 opgerichte Zaanlandse Wielerclub Door Training Sterk (DTS) schreef de in Zaandam geboren Wormerveerder een aantal delen van de Kroniek over de vereniging, bovendien over talrijke grootheden en de Ronde van Oostzaan. Ook verscheen van zijn hand een boek over de moord op Pim Fortuyn.

Met respect praat Hulsing over de vele renners en rensters van weleer en nu. Onder hen zijn klinkende namen van kampioenen als Tiemen Groen, Harm Ottenbros, Bouk Schellingerhoudt, Gerrie Knetemann, Jan Raas, Joop Zoetemelk, Fedor den Hertog, Cees en Danny Stam, Piet de Wit, Ramon Sinkeldam en de gebroeders Niki en Mike Terpstra.

Gerrie meent dat de hang naar nostalgie groeit. Het zal duidelijk zijn: het wielrennen boeit hem. 'Bij een terugblik naar het verleden gaat mijn hart van al het moois sneller kloppen. Kortom, laat de geschiedenis niet teloor gaan. Koester het en gooi niets weg wat met het wielrennen te maken heeft. Alles is welkom. Een belletje en ik kom het ophalen.'

Hulsing is te bereiken onder 0655111901.