• v.l.n.r.) Arie Booman, Egge Hartog, Dub de Vries en Sjaak Visser laten de Zaanstreek al 30 jaar samenzingen.

    Dirk Karten

Zaandam Zingt al 30 jaar succesvol

ZAANDAM ,,Met Dub erbij bestaat onze vergadering voor de helft uit zingen of orgelspel. Schiet niet op zo", lacht Arie Booman als de foto wordt gemaakt. Organist Dub de Vries kan het niet laten en trekt gelijk letterlijk de registers open in de Noorderkerk. Dat doet hij ook, maar dan met publiek erbij, op 7 april tijdens Zaandam Zingt. De voortzetting van 'Uurtje Zingen'. Dit jaar is het precies 30 jaar geleden dat de eerste editie werd gehouden. En de laatste noot is nog lang niet gezongen als het aan de organisatie ligt.

Arie Booman, Egge Hartog, Dub de Vries en Sjaak Visser vormen het enthousiaste viertal dat Zaankanters de kans geven vier keer per jaar uit volle borst kerkelijke klassiekers te kunnen zingen. Waarbij Egge en Dub grondleggers zijn. Aangevuld met mensen van het eerste uur als Ger de Ridder, zijn vrouw Ditte, Nel Wilmans en Jan Lienos die Dub de Vries als organist om de maand verving.

EERSTE KEER ,,Op 10 november 1989 vond voor de eerste keer Uurtje Zingen plaats", vertelt Egge die de programmaboekjes van alle 75 'Uurtjes' netjes heeft bewaard. ,,Op 4 september 1998 vond de 75e editie plaats", vertelt de kwieke 78-jarige Zaankanter.

Daarna was er een korte adempauze tot er weer werd doorgegaan onder de titel Zaandam Zingt. Met 160 zanglustigen bij de laatste keer mag je spreken van een 'blijvend succes'.

HANG NAAR NOSTALGIE ,,Uurtje Zingen is voortgekomen uit het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. Er bleek behoefte aan het zingen van populaire kerkelijke liederen als die van Johannes de Heer. Deze fijne meezingnummers spreken nog altijd onze doelgroep (60+) aan. Noem het de hang naar nostalgie", vertelt Dub die vaste organist is. Via zijn grote muzikale netwerk hebben al vele gastsolisten en koren opgetreden in Uurtje Zingen/Zaandam Zingt.

KRACHT ,,De kracht van het 30-jaar succesvol doorgaan ligt in de steun en bemoediging die deze nummers geven", licht Arie toe. ,,Een goed lied kan soms meer doen dan een preek." Tegelijk zet hij als bedenker van de thema's Zaandam Zingt in een hedendaags jasje 'in de markt'. ,,Het thema van komende keer luidt: Ga met God. Maar door daar aan vast te plakken de vraag 'maar hoe doe je dat?' vertaal je het naar hedendaagse vragen die je hoort."

BEMOEDIGING Sjaak Visser, predikant bij de Noorderkerk, vult aan: ,,In de teksten worden oude Bijbelse verhalen aangehaald. Maar wat zeggen die ons anno nu? Het is niet alleen de hang naar vroeger, maar ook de bemoediging die je ervaart bij het zingen ervan. We dagen mensen in deze tijd uit ook met God te leven. Daarom zijn ook niet-kerkelijke mensen van harte welkom. Dat doen we in Zaandam Zingt op een andere manier dan via een traditionele kerkdienst. Misschien verklaart dat wel het succes. Het is toch heel bijzonder dat we laatste keer 160 mensen hadden in deze geseculariseerde regio." 

Het viertal noemt het loflied zingen 'bidden in het kwadraat'. ,,Als je zingt, kun je het diepst van je wezen raken. Daarbij weet Dub met zijn orgelspel ook je ziel te raken", meent Arie.

AFRIKA ZINGT MEE Hoogtepunten uit 30 jaar zingen te over. Met uitschieters als de 50e editie waarbij de EO een tv-registratie maakte. En de cd's met registratie van Uurtje Zingen die in het programma 'Loof die Heere' op Radio Pretoria in Zuid-Afrika te horen zijn. ,,Export is onze kracht!" zeggen de mannen vrolijk. Het viertal is duidelijk over de opzet: Zaandam Zingt mag niet verglijden als extra kerkdienst. ,,Ja, er weerklinkt wel orgelspel als je binnenstapt, er is een welkomswoord en kort gebed met gedicht. Maar daarna is het vooral lekker zingen. Altijd in de Nederlandse taal. Want dat vinden onze bezoekers fijn", stellen ze als uit één mond.

SOLISTEN EN KOOR Inmiddels is het gewoonte dat er altijd een solist of koor meedoet. Zo verleent op 7 april de Geestmer Zanger onder leiding van Kees Balder medewerking. En treedt solist Peter Schoon op. Inmiddels in de Noordkerkerk aan de Heijermansstraat 127 het vaste onderkomen. In de Uurtje Zingen tijd waren ook de Bullekerk en de Oostzijderkerk locaties. Dub de Vries is vaste organist. ,,Hij tovert daaruit echt allerlei instrumenten tevoorschijn waardoor het 'zwaar kerkelijke' orgelgeluid veel minder overheerst', stelt Sjaak die de leiding heeft. En de toekomst? Die zien de heren zonnig in. ,,Als wij de geest mogen behouden, houden we de lofzang (letterlijk) gaande!"

ZONDAG 7 APRIL Meezingen kan zondag 7 april vanaf 16.00 uur. Toegang gratis. Er is wel een collectie voor afdekken van de gemaakte onkosten. Voor het 35-jarig jubileumfeest in november is Gospelkoor Revival al gecontracteerd.