Wormerse bedrijvigheid

Oostwaarts het dorp in

WORMERLAND Je hoort wel eens zeggen dat het oosten van Wormer saai is. Je woont er prachtig, maar er is niets te doen. Niets is minder waar: Het bruist van de bedrijvigheid en activiteiten. Je moet het alleen wel weten te vinden.

De komende weken is dit Nieuwsblad uw gids. Drink een kop koffie bij Bar Groos en vertrek naar het oosten van het dorp.

Door Sylvia van Essen

Deel 1 Tanadé

Op Dorpsstraat 206b heeft Nathalie van Duin haar naai-atelier Tanade. Nathalie is vijftien jaar geleden in haar huis begonnen. Sinds vorig jaar heeft ze haar intrek genomen in een royale ruimte achter Groos, waar acht naaimachines en diverse paspoppen staan.

Op de grote werktafels ligt stof en kant verspreid en is ruimte genoeg voor de acht cursisten (meiden tussen de twaalf en zestien jaar) om hun ontwerpen te maken.

DRAAGBARE KUNST Ook biedt het Nathalie gelegenheid om haar prachtige creaties te laten zien die ze gemaakt heeft voor de WAAH, Wearable Art Award Holland. Twee van haar inzendingen zijn uitgezonden en geshowd bij de mondiale eindstrijd in Nieuw Zeeland, waar vele ontwerpers vanuit de hele wereld aan de hand van diverse thema's hun creaties laten zien. ,,Draagbare kunst. Dat is waar het om gaat,'' vertelt de creatieve ontwerpster.

Naast deze jaarlijks terugkerende nationale wedstrijd geeft Nathalie workshops, verzorgt ze kinderfeestjes, maakt ze theaterkleding en geeft ze naailessen aan kinderen, jeugd en volwassenen. De bijna zestienjarige cursisten Sterre en Khes Ten Wolde hebben al acht jaar naailes van Nathalie. ,,Ik heb deze meiden enorm zien groeien in hun creativiteit en naaiproces.''

ZAANS HOUT Ze vervolgt: ,,Deze hele groep op zaterdagochtend werkt aan een gezamenlijk project voor 'Zaans Hout,'' vertelt Nathalie ,,We zijn deze zomer met elkaar naar het Zaans Museum gegaan om ons te laten inspireren en de Zaanse kledendracht te bestuderen. Een veel gebruikte methode in die kledendracht is 'Zaans stikwerk', het gebruik van meerdere laagjes stof waardoor reliëf in de stof ontstaat als je het stikt. Het werd vroeger veel gebruikt als onderkleding of babykleertjes."

FOTOGRAFIE Na het bezoek aan het museum zijn de meiden begonnen met het ontwerpen van de patronen voor de creaties. Inmiddels ligt overal stof en wordt er genaaid. De bedoeling is dat alles in december klaar is om gefotografeerd te worden, zodat het in februari in de Zaanse Huisjes hangt die tezamen de tentoonstellingsroute Zaans Hout vormen.

Belangstellenden kunnen vrijblijvend een kijkje nemen in het atelier van Nathalie van Duin.

Op dinsdagavond, woesdagavond en donderdagochtend zijn naailessen voor volwassenen. Kinderen van acht tot twaalf jaar krijgen op vrijdagmiddag les. De oudere jeugd op zaterdagochtend.

Meer informatie: www.tanade.nl.