• Joop Zoetemelk krijgt tekst en uitleg

    Hans van Eck.

Wielerronde Assendelft met mini-wielersport museum

ASSENDELFT De hele dag staat in het teken van het wielrennen. Zaterdag 6 oktober, de wielerronde van Assendelft.

Dit jaar zal het een bijzonder spektakel worden, zoals het er nu uit ziet. De koers voor de vrouwen zal weer eens worden verreden (start om 13.00 uur) met aan de start de o.a. Chantal Blaak. Daarvoor heeft de Sportklasse (start om 11.45 uur) de straten van het parkoers al een flink aantal keren gerond.

Ook is terug de strijd om het officieuze Nationale Kampioenschap Criterium, tot voor een aantal jaren geleden een felbegeerde titel bij de Elite/Beloften, die vanaf 15.00 uur de degens zullen kruisen, om deze titel in de wacht te slepen.

Heel speciaal zal het randgebeuren worden wat de organisatie te bieden heeft. Bij de finish zal een tent komen te staan waar een interessant aanbod is van nevenactiviteiten deze dag.

Zo zal de oud-renner Rick Flens zijn creatie 'De Waterdrager' lanceren. Een pop-up wielercafé. Een geheel nieuw en mobiel gebeuren, wat in Assendelft het levenslicht ziet. Een primeur dus!

Een andere primeur is Gerrie Hulsing van de Stichting Nationaal Wielersport Museum, die in de tent een mini-expositie zal houden met items uit de collectie van het museum, gericht op de Zaanse (DTS) wieler historie. Oude club shirts en shirts van vroegere clubkampioenen, alsmede shirts die betrekking hebben op DTS. Ook zullen er een aantal shirts van landelijk bekende vrouwelijke renners getoond worden.

Ook zal Gerrie de loterij ter ondersteuning van de realisatie van het museum promoten. Uiteraard is er gelegenheid om direct een lot aan te schaffen. Een lot waar men zal mee dingen naar hele mooie prijzen (kijk daarvoor op www.degrotemolen.nl).

Leuke bijkomstigheid is dat er op deze zaterdag een poster van Joop Zoetemelk verloot zal worden als extra 'Ronde van Assendelft-prijs' onder de kopers van een lot. Deze poster is speciaal voor deze dag door Joop persoonlijk gesigneerd. De winnaar kan dus bogen op een heel bijzonder item! Gerrie kan deze dag natuurlijk alles vertellen over de voortgang van de museum-plannen, en mogelijk ook items voor de collectie in ontvangst nemen.

Zaterdag 6 oktober beloofd al met al een ouderwetse wielerdag te worden, waar de sfeer van de echte kermiskoers te proeven zal zijn.

Foto's Joop Zoetemelk van Hans van Eck.