• Martin Bergsma en Max Kop

    FREE Fotografie / Tekst Guus Bauer

Welkome aanvulling in de Zaanbocht

WORMERVEER De Zaanstreek is in opmars als woonwensgebied. Je hebt hier ook alles direct bij de hand. Reuring en stilte, stedelijke ruimte en landelijkheid. De bevolkingssamenstelling verandert daardoor in een rap tempo. Nieuwkomers zijn een beter verzorgingsniveau gewend.

Zaanstad is volwassen aan het worden, krijgt de laatste jaren echt smoel. Ondernemers spelen daar goed op in, hebben vaak de ontwikkeling al in een vroeg stadium onderkend. Zo ook Martin Bergsma van De Koffiezaak.

In 2010 zag hij in Zaanstad al markt voor een 'winkel' waar je een kwalitatief hoogstaande bak koffie kon drinken, vergezeld van een even zo goede taartpunt of een stuk fijne chocola. In de grote steden schoten in die tijd de coffeecorners met goed opgeleide barista's uit de grond.

Voor dergelijke zaken heb je heel veel publieksverkeer nodig. De Hermitage in Zaandam bleek een ideaal gebied om voetgangers 'af te tappen'.

Bergsma is gepokt en gemazeld in de horeca. Hij heeft in hotels, restaurants en cafés gewerkt, vrijwel uitsluitend als bedrijfsleider. Meerdere malen heeft hij voor andere ondernemers horecatenten opgezet.

In 2006 nam hij een van die zaken over, een restaurant op IJburg in Amsterdam. Een goede leerschool, waar hij met veel plezier heeft gewerkt tot en met 2009. Na zijn verhuizing naar Zaandam– een toevalstreffer, daar landde de pen op de kaart, nooit spijt van gehad – raakte hij in contact met de Italiaanse koffieleverancier Manetti.

Bergsma was direct verkocht, onder de indruk van de kwaliteit. Hij kreeg als het ware de koffiegeest en schreef een ambitieus ondernemingsplan. Zeven koffiezaken in zeven jaar, zodat de slagkracht, de inkoopkracht groot zou zijn. In 2013 werd een kiosk met coffee to go op de Gedempte Gracht geopend.

In 2015 de ruime zaak aan het begin van de Zaanbocht te Wormerveer. Een jaar later participeerde Bergsma in het inmiddels uiterst succesvolle Verskade-concept. In 2017 volgde de opening van een vestiging vlakbij het Zaans Medisch Centrum in de Albert Heijn XL.

Bergsma: 'Ik gebruik 2018 als een jaar van consolidatie. De groeispurt en de groeistuipen analyseren.' Maar Bergsma is er de man niet naar om pas op de plaats te maken.

Hij is één van de vier ondernemers die een terrasvergunning heeft gekregen voor de Zaanbocht in Wormerveer. Waar hij eerst alleen op het ruime oevergedeelte voor zijn zaak wat eenvoudige bankjes had mogen plaatsen voor coffee to go in wegwerpbekers, is nu een echt terrasgedeelte ontstaan met fijne kussens én met bediening.

'Het is heerlijk om te zien hoe dit gebied nu bruist. Ik maak graag praatjes met collega-winkeliers en met de gasten. Verbinding is een wezenlijk onderdeel van de hospitality.'

Zo kwam Bergsma ook in contact met Max en Bente van de leverancier van gezonde 'clean meals' Oh My Guts. Om zijn zaak nog meer up-to-date te maken heeft Bergsma besloten de salades en de maaltijden van dit zeer succesvolle concept te gaan serveren.

Dat past ook precies in de filosofie van OMG. Verkooppunten in de periferie van grote steden. Een zeer welkome aanvulling in de Zaanbocht.