• Werk van Anna Khodorovich

Waterrijke groepsexpositie

ZAANDAM Van 13 oktober t/m 17 november houdt Artzaanstad een groepsexpositie van zes kunstenaars met het thema "Water". De officiële en feestelijke opening is op zaterdag 13 oktober om 15:00 uur bij de kunstuitleen op het Hembrugterrein in Zaandam en is vrij toegankelijk. De opening wordt verzorgd door Cees Loggen. Cees Loggen (VVD) is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor water, Waddenfonds, waterrecreatie, grotere wateren, toezicht waterschappen.

Met de zinderende zomer nog in ons achterhoofd, waarin bijna alle records werden verbroken en er zelfs een watertekort dreigde, is het thema "Water" natuurlijk heel toepasselijk. Natasja Rikken van Artzaanstad: "Water zie je in de kunst natuurlijk veel terug, op allerlei manieren en in de meest uiteenlopende vormen en technieken. We vonden het interessant om een aantal kunstenaars te vragen werk met dit thema bij ons te exposeren. Het resultaat is een verrassend prettige eenheid van compleet verschillende kunstwerken." De zes kunstenaars die zullen exposeren zijn Anna Khodorovich, Daniëlle van der Erve, Jan van IJken, Daphne Verheijke, Lies Goemans en Pauline van Buringen.

WATERWERELD De kunstwerken variëren van olieverfschilderijen tot fotografie. Natasja Rikken: "Zo laat bijvoorbeeld fotograaf Jan van IJken de wereld onder water zien en zien we bij kunstenaars Daniëlle van der Erve en Pauline van Buringen hoe zij wateroppervlaktes op geheel eigen wijze interpreteren. "De meeste kunstenaars zijn zelf aanwezig bij de opening om kennis te maken met de aanwezige kunstliefhebbers en te vertellen over hun werk", zegt Natasja Rikken tot slot, "iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen."

PRAKTISCHE INFORMATIE De groepsexpositie "Water" is te zien van 13 oktober t/m 17 november a.s. bij Artzaanstad, Grote Hulzen 11, 1505 RH Zaandam (Hembrugterrein), telefoon 075-6141210, e-mail info@artzaanstad.nl, website www.artzaanstad.nl. De toegang is vrij. Openingstijden van dinsdag t/m zaterdag 10:00-17:00 uur, gratis parkeren.

Natuurlijk Natuur expositie bij Galerie Staphorsius

WESTZAAN Galerie Staphorsius opent zaterdag 13 oktober de negende editie van de verkoopexpositie Natuurlijk Natuur. Ook deze keer is weer een boeiende collectie van 'wildlife art' beelden, tekeningen en schilderijen te bekijken, gemaakt door (inter)nationaal bekende kunstenaars.
Deze keer stelde galeriehouder Rob Staphorsius zichzelf de vraag wat 'wildlife' in de huidige tijd eigenlijk is. "Kijk naar de discussies eerder dit jaar rond een natuurgebied in Flevoland", licht Rob toe. Hij vervolgt: "Het vee in ons land is al heel lang een voorbeeld van het zogenoemde domesticatie, waar dieren, in welke vorm dan ook, een nuttige functie voor de mens moeten hebben. De koe is hier wel de bekendste vertegenwoordiger van, en is daarmee één van de meest karakteristieke verschijningen in ons Hollandse weidelandschap. Een symbool ook van het boerenbedrijf, waar in het voorjaar de staldeuren opengaan met het bekende koeiendansen".
Dit maakt dat vee ook voor de kunst een specifiek genre is, wat vandaag de dag volop in de belangstelling staat. Met name hedendaagse kunstenaars leggen zich volledig hierop toe. Hierom besteedt deze editie van Natuurlijk Natuur niet alleen aandacht aan het wildlife art, maar ook aan de veekunst en dit met werken in meerdere stijlen van kunstschilders uit zowel de 19e eeuw als hedendaagse kunstenaars. Zo is er onder meer werk te zien van Anton Mauve (1838 – 1888) en Willem Maris (1844 – 1910), Zaankanter Freek Engel (1872-1958) en de hedendaagse schilder Kees van de Nes (1962). Expositie Natuurlijk Natuur: Sundays@Staphorsius van 13-17 uur: 14 en 28 oktober.