• KvdW

Wat in een goed vat zit!

ZAANDAM Deze foto is van 1956 langs de Zaankade. De nieuwe bottelarij van Albert Heijn. De wijn werd toen nog op een dekschuit in grote eikenhouten vaten aangevoerd. De bottelier haalde de stop uit het liggende vat. Met een napje aan lange steel werd de wijn er uit gehaald, geproefd op kwaliteit en weer uitgespuwd. Een wijnproever uit Andijk zei op een keer. "D'r glipt wel es ientje deurhien". Het was erg omslachtig om de wijn in de wijnkelder te krijgen. De vaten werden naar binnen gerold. Soms ging het verkeerd en rolde een vat de Oostzijde in. Er werd in het vat ook wel eens een gaatje geboord en clandestien een flesje afgetapt. Daarna sloegen ze er een houten pennetje in. Wat vuil er over en niemand miste een flesje vol uit een vat van 400 liter wijn. De wijn werd jarenlang in kleine hoeveelheden gebotteld. Er was veel handwerk voor nodig om een fles gevuld te krijgen, ondanks kleine vulmachines. In de nieuwe bottelarij was alles op meer soorten en snellere productie gericht.
Door Koos van der Woude