• Mike Bink fotografie

Walvisweken in het Zaans Museum

ZAANDAM Het Zaans Museum staat van 14 juli tot en met 2 september in het teken van de walvisvaart.

Fiets de speciale Walvisroute en ontdek het verhaal van de walvis in de Zaanstreek. Doe een spannende speurtocht of kom een walvis knutselen in het museum.

Bij de Nederlandse walvisvaart denk je misschien aan Spitsbergen en de traankokerijen op Smeerenburg. Minder bekend is dat in de 17de eeuw de verwerking van walvisspek steeds vaker in Nederland plaatsvond, ook in de Zaanstreek. Deze editie van de Walvisweken staat in het teken van duurzaamheid en bescherming; na vier eeuwen walvisvaart dreigde de walvis uit te sterven en werd de zeereus een beschermde diersoort. Bij een bezoek aan het Zaans Museum komen de jonge bezoekers met het gratis Walvisweken doe-boekje van alles te weten over de walvis. Ontdek met de familiespeurtocht het verhaal achter de verdwenen walvisvaart, de spannende avonturen van Zaanse walvisvaarders als Cornelis Jongekees en de bijzondere walvis-objecten in de collectie. In het Creative Lab van het Zaans Museum knutsel je zelf een walvis en leer je nog meer over walvissen, duurzaamheid en beschermde diersoorten. Leuk voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Of fiets op zondag 22 juli of zondag 12 augustus mee met gids Sander Wegereef (specialist maritieme geschiedenis). Sander voert de fietsers langs plekken in de Zaanstreek die nog sporen dragen van de vroegere walvisvaart. Zo wordt onder meer de kerk in Jisp bezocht. De fietsroute is speciaal voor de Walvisweken ontwikkeld. Er wordt om 10.00 uur gestart met koffie in het Zaans Museum en geëindigd rond 13.00uur met een bezoek aan het museum. Prijs inclusief entree en consumptie is voor volwassenen 15 euro, jeugd t/m 17 jaar betaalt 10 euro, bezitters van een Museumkaart 7.50 euro. Aanmelden via info@zaansmuseum.nl. Mensen kunnen ook op eigen gelegenheid een walvisvaart-fietsroute fietsen. De route is te downloaden via www.zaansmuseum.nl en verkrijgbaar in het museum.