• Het begin van Rooswijck

    Historische Vereniging Koog Zaandijk
  • De Bredenhofstraat

    Historische Vereniging Koog Zaandijk
  • De jeugd bijeen op de Bredenhofstraat

    Historische Verenging Koog Zaandijk

Waar bleven de winkels uit Zaandaik? (Deel 4, slot)

ZAANDIJK Zaandijk, een dorp als alle andere dorpen in de Zaanstreek. Maar toch met een apart karakter, met een eigen slogan ('Zaandaik moet Zaandaik blaive') en met als gangbare duiding: gelegen tussen Het Leven (watergemaal in noord) en de Dood (meelmolen De Bleeke Dood) in zuid.

Ger van Dongen

In de jaren rond 1960 kende Zaandijk nog een uitgebreide winkelstand, nodig voor de zogeheten eerste levensbehoeften. Om maar wat getallen te noemen. Zaandijk telde 9 kruideniers, 7 bakkers, 6 sigarenwinkels, 5 melkhandels, 5 groenteboeren, 4 slagerijen, 4 manufacturenwinkels en 5 visverkopers. En om de orde in het dorp te bewaren was er een politiebureau in de voormalige Sociëteit aan de Parklaan. Het werd bemand door vijf agenten (Christiani, Rijksen, Van Herwaarden, Zijp en Van der Meer). Van al die winkels van toen zijn er weinig meer over.

Piet Boersma en echtgenote hadden een drogisterij op Guisweg nr. 33.

Bloemen en dergelijke werden op nr. 41 verkocht door echtpaar Luttikhuizen, onder de naam 'Riejo.

Waar, op nr. 51, nu Kerkhoven zijn woningdecoratiewinkel heeft, had eerder Wiebe Dijkstra een schildersbedrijf.

Op de hoek Guisweg/1e Guiswegdwarsstraat begon Ter Beek een zaak in herenmode. Toen die begon te 'lopen' werd een winkel onder de naam 'Corner House' betrokken op de hoek van de Stationsstraat in Koog. In het pand (nr. 59) had later Roel Sluis een antiekwinkel.


Verspreid in Zaandijk waren ook veel winkels te vinden.

Op de Parkstraat, zijweg van de Lagedijk, waren drie adressen waar men voor melk en andere zuivel terecht kon. Fam. Krom op nr. 9, overbuurman Gerrit Windhouwer en aan het eind van de straat, hoek Bredenhofstraat, Klaas Engel. Klaas had zelf een ventwijk, terwijl vrouw, moeder en zuster de winkel beheerden. Vaste klanten voor het assortiment snoepgoed (zoutedrop, kauwgum, toverballen, 'bakkesvol' en penniewafels) waren de leerlingen van de nabijgelegen ulo-school op het Schoolpad.

Op de Bredenhofstraat (nr. 11) de groentewinkel van fam. Krijt en iets zuidelijker de kapperszaak van Rubingh (die ook 'aan huis' knipte).

De Goeman Borgesiusstraat telde twee winkels: Meijsen (kruidenier) en schuin ertegenover de zuivelhandel van Oly.

Over het spoor, zoals de Zaandijkers doorgaans Rooswijk aanduidden, was de winkelstand in de jaren na de oorlog beperkt. Dat veranderde toen de vuilnisbelt aan het eind van de Oud-Heinstraat verdween en Nieuw-Rooswijk van de grond kwam.

Voordien had Siekerman op de hoek van Dr. Jan Mulderstraat / Oud-Heinstraat een kapperszaak. Hij genoot ook bekendheid als lid van het Zaans Kleinkunst Ensemble met Wim en Ko Theewis en zangeres Corry Molenaar.

Een straat verder, op de hoek van de A. van der Leystraat, bakte Bakker Beumer Beter Brood en Banket, een naamgrap die hem ook buiten Rooswijk bekendheid bezorgde. Dochter Toos Beumer was een gekend zwemster die twee keer aan de Olympische Spelen meedeed.

Een deur verder was de uitleenbibliotheek van Ben Kamperman. Ben, Gerrit Beunder en Cees van den Kommer speelden vaak een hoofdrol bij de plaatselijk toneelvereniging Kunst na Arbeid. Op de hoek had familie Sengers een zuivelwinkel en iets verder, op de Jan van Vleutenstraat, verkocht familie De Groot groenten en fruit. Vele jaren later kreeg het uitgedijde Rooswijk een winkelstand van enige allure.

Rooswijk, ook bekend door de begraafplaats, lijkt me een goede plek om mijn wandeling door het Zaandijk van mijn jeugd te beëindigen.