Voorlopige uitslag referendum bekend

ZAANSTAD Burgemeester Jan Hamming heeft vanavond de voorlopige uitslag van het referendum over het Cultuurcluster bekend gemaakt. Kiesgerechtigde inwoners van Zaanstad konden stemmen over de vraag: 'Bent u voor of tegen het raadsbesluit om het Cultuurcluster te realiseren?'

Volgens de voorlopige uitslag hebben 24.077 mensen hun stem uitgebracht. Dat is 19,78 % van het aantal kiesgerechtigden.

4.563 mensen stemden volgens de voorlopige uitslag 'voor'.

19.449 mensen stemden volgens de voorlopige uitslag 'tegen'.

Volgens de referendumverordening wordt de uitslag als geldig beschouwd als een groep van ten minste 30% van het aantal kiesgerechtigden zich tegen het realiseren van het Cultuurcluster uitspreekt. Dat percentage is volgens de voorlopige uitslag niet gehaald.

De definitieve uitslag van het referendum wordt vrijdag 22 juni 2018 vastgesteld door het Centraal Stembureau. Op maandag 25 juni 2018 bespreekt de gemeenteraad van Zaanstad vervolgens deze  uitslag en de betekenis ervan. De raad stemt op dezelfde avond over het raadsvoorstel met betrekking tot de realisatie van het Cultuurcluster.

Het Cultuurcluster is een gebouw dat gepland is in Zaandam, tegenover het stadhuis en tussen het NS-station Zaandam en het Inntel-hotel. In het Cultuurcluster worden volgens de plannen zeven Zaanse culturele instellingen ondergebracht, die elk hun eigen aanbod hebben én met elkaar samen werken. Het gaat om  De Bieb, poppodium De Flux, kunstencentrum FluXus, Filmtheater De Fabriek, RTVi Zaanstreek, Volksuniversiteit en Babel. Daarnaast omvat het plan voor het Cultuurcluster werk- of studieplekken, horecagelegenheid en een fietsenstalling.