• Tom Kisjes

Voorjaarsrondleidingen in heemtuin

ZAANDAM Heel voorzichtig zijn de eerste voortekenen van de lente zichtbaar: sneeuwklokjes en krokussen staan al tijden in bloei en alle andere voorjaarsbloeiers steken hun kopjes ook al boven de grond. Daarom zijn er zondag 18 maart in de heemtuin in het Burg. In 't Veldpark voorjaarsrondleidingen waarbij de nadruk ligt op opvallende vroegbloeiers, de zogenaamde stinsenplanten. De rondleidingen starten om 11.00 uur en 14.00 uur en duren ongeveer een uur.

Het zijn veelal bol- en knolgewassen, die van oorsprong een zuidelijker verspreidingsgebied hebben en als ingevoerde sierplanten werden aangeplant op landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen en dergelijke, en zich daar handhaafden of verwilderd zijn. Het woord stinsenplant (of stinzenplant) komt van het Friese woord stins, dat stenen huis betekent. Er wordt een versterkt en met stenen gebouwd huis mee bedoeld. Dit waren de woningen van adellijke of aanzienlijke mensen, die dikwijls landgoederen bezaten.

Bekende stinsenplanten zijn onder meer sneeuwklokje, lenteklokje, winterakoniet, boerenkrokus en vroege sterhyacint. Deze soorten -en andere- zijn allen in de heemtuin te bewonderen. Van één stinsenplant -de daslook- wordt in de theetuin pesto geserveerd. In de theetuin kan tevens een opwarmertje en/of versnaperingen genuttigd worden (LET OP: er is geen pin aanwezig).

Deelname is gratis. Meer info: heemtuin 075-6352185 beheerder Jeroen Buijs: j.buijs@zaansnatuurmilieucentrum.nl of http://zaansnatuurmilieucentrum.nl