• ZVV Zandijk

Voetbalvereniging Zaandijk verzamelpunt tijdens de landelijke intocht Sinterklaas

ZAANDIJK Vroeg in de morgen waren voorzitter Wim IJsseldijk en 50 vrijwilligers al in touw op 17 november, Sinterklaas kwam aan en dat heeft de club geweten.

Niet alleen had de club te maken met een logistieke uitdaging op de dag van de intocht, ook opende ZVV Zaandijk de deuren voor landelijke en lokale pers en stelden zij de kleedkamers ter beschikking aan de pieten na de intocht. Eveneens was het een hele organisatie om het dichtstbijzijnde voetbalveld bij de Zaanse Schans om te toveren tot een evenemententerrein. Er werd zelfs een brug aangelegd van de provinciale weg N515 (Leeghwaterweg) naar het door een sloot omgeven voetbalveld.

Voorzitter Wim IJseldijk aan het woord: "Op het moment dat wij hoorden dat Sinterklaas in de Zaanstreek zou aankomen en de route bekend werd gemaakt, ging er gelijk een belletje rinkelen. Niet alleen ligt onze voetbalclub aan de overkant van de Zaanse Schans, het eindpunt van de intocht, ook begrepen wij dat er strenge veiligheidsmaatregelen getroffen zouden worden. De wegen van en naar onze club zouden worden afgesloten, wat natuurlijk op een zaterdag voor een voetbalclub problematisch is. Logistiek stonden we voor een vraagstuk in verband met uit- en thuiswedstrijden. De spelers van onze teams, die voornamelijk in Zaandijk wonen konden er niet uit, maar de teams van de clubs die bij ons zouden moeten spelen, konden het gebied niet in. De uitdaging bestond om de KNVB ervan te overtuigen dat het onmogelijk was om de geplande wedstrijden op 17 november te laten plaatsvinden. Een week voordat de intocht plaatsvond, kregen we het verlossende antwoord dat de KNVB akkoord ging, een pak van ons hart".

Om van de nood een deugd te maken besloot ZVV Zaandijk de kantinedeuren te openen als verzamelpunt voor de NTR plus overige landelijke en lokale pers, een drukke voorbereidingstijd volgde. De club Ook aan de pieten werd gedacht, na de intocht mochten zij zichzelf even opfrissen voordat ze aan de lange nacht over de Nederlandse daken zouden beginnen.

"De meeste mensen staan er niet bij stil, maar het heeft een ontzettende wissel getrokken op al onze vrijwilligers. Op de dag zelf waren we met ongeveer 50 enthousiaste collega vrijwilligers aan het werk, niet alleen verzorgden wij de inwendige mens met hapjes en drankjes, ook moest de kantine werkplekken genoeg bieden voor de verzamelde pers. Op de velden hadden we, in samenwerking met de NTR en Broeks Events, gezorgd voor leuk entertainment voor de kinderen. Op dit terrein stonden diverse kinderactiviteiten die door onze vrijwilligers werden begeleid. Natuurlijk mochten de pieten even douchen nadat de intocht was afgerond. Al met al een zeer geslaagde dag, waar wij met genoegdoening aan terugdenken. Het gebeurt je natuurlijk maar eenmaal in je leven dat je zo'n traditiegetrouw evenement als de Sinterklaasintocht van zo dichtbij mag meemaken. Een unieke ervaring", aldus IJsseldijk.