• Centrum Wormer mist een AED.

    Tekst en foto's: Paulina Bos

Verhuurdersheffing en AED's

WORMERLAND Tijdens de gemeenteraadsvergadering diende Vereniging Liberaal Wormerland een motie in, die door iedereen sympathiek werd gevonden. De linkse partijen PvdA en GroenLinks maakten zich druk over de Verhuurdersheffingen.

Binnen de partij van Vereniging Liberaal Wormerland (VLW) was geconstateerd dat er in het centrum van Wormer, waar mensen regelmatig samen komen, geen AED is. "In Wormerland zijn meerdere blinde witte vlekken", vertelde Hendriks. "Elke AED kan een mensenleven redden."

Niet lang geleden kreeg een bezoeker in de Omslag een hartstilstand. Die bewuste avond grepen hulpverleners mis. De dichtstbijzijnde AED van de Vomar bevond zich achter gesloten deuren. Gelukkig heeft de persoon in kwestie dit overleefd.

VLW stelde voor dat gemeente Wormerland gaat samenwerken met bijvoorbeeld buurtaed.nl en de Nederlandse Hartstichting, zodat er een AED in het openbaar komt. Hendriks zegt dat betreffende instanties mogelijk kunnen helpen bij crowdfunding of bij een financiële ondersteuning.

VERANTWOORDING De raadsleden weten diverse AED's te vinden, bij buurthuizen en in de oude dorpskernen. Burgemeester Peter Tange die veiligheid in zijn portefeuille heeft, vertelde dat in Wormerland alle brandweerposten een AED hebben. Zeker de posten die later omgevormd zijn tot burgerhulpposten, in Jisp en Oostknollendam. "Verschillende organisaties hebben hun verantwoording genomen, bijvoorbeeld de voetbalverenigingen. Het is pijnlijk dat de AED die eerst in SKWO, in het Verenigingsgebouw hing, niet in het SKWO in De Omslag bleek te hangen." Deze was na de verhuizing achtergebleven in het Verenigingsgebouw (Theater de Kaasfabriek en café Groos, red.). Op de nieuwe locatie van SKWO was een AED niet aangeschaft. De motie van VLW werd aangenomen.

Kees Kindt (PvdA) en Remco Doorn (GroenLinks] verduidelijkten hun motie over de verhuurdersheffing. Zij zien het liefst dat deze verdwijnt. Hans Kramer (D66) vond dat de raad geen 'Tweedekamertje' moest gaan spelen. Dit hoort thuis in Den Haag. De partijen willen echter, net als meerdere gemeentes, een signaal afgeven bij minister Ollongren. De verhuurdersheffing is opgelegd in de recente crisis. Er heerst woningnood, daarom moeten woningcorporaties kunnen investeren in nieuwe woningen en in verduurzaming van oudere huizen. Een aantal corporaties komt financiële middelen te kort door de heffing.