• Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

Verhalen die zwerven in Poelenburg

ZAANDAM Ze zijn net een paar dagen 'in bedrijf; de kinderzwerfboekstations in Poelenburg. Op vier plekken in de wijk staan kastjes gevuld met kinderboeken. Kleintjes kunnen bij het Centrum Jong, het inloophuis Lobelia, de stadsboerderij Darwinpark en OBS de Gouw (plaatjes)boeken in allerlei soorten en maten uitzoeken, er thuis lekker in lezen, zich verwonderen over gekke of mooie belevenissen van de mensen en dieren die beschreven staan, en ze dan weer terugbrengen, omruilen, of doorgeven aan vriendjes of buurtgenootjes. Laat de verhalen maar fijn door de wijk zwerven.

REUZENSTRIK

In het Centrum Jong aan het Geuzenpad 3 verrichtte wethouder jeugd(zorg) Songül Mutluer, zelf opgegroeid in Poelenburg, vorige week de opening door samen met een paar kinderen een reuzenstrik van het eerste kastje te trekken. In haar praatje benadrukte ze hoe leuk lezen is en, met een blik op de aanwezige ouders, hoe belangrijk het is voor de ontwikkeling van de taal, van de verbeelding en van het denkvermogen van de kinderen. Zeker in een wijk waar nog weleens wat taalachterstand aanwezig is omdat er thuis niet altijd vlot Nederlands wordt gesproken.

SAMENHORIGHEID EN BETROKKENHEID

De kinderzwerfboekstations zijn mogelijk gemaakt door een subsidie van het Oranjefonds, een fonds dat projecten steunt in heel Nederland om meer samenhorigheid, meer betrokkenheid en gemeenschapszin in ons land te creëren. De kastjes zelf zijn gemaakt door Odion, waar mensen met een beperking worden ondersteund. Dat vond ook de wethouder extra mooi aan dit project. Voorafgaand aan het feestelijke moment was er een goochelaar die met de kinderen een liedje instudeerde. 'Lees het boek maar uit hoor, en geef het door!' Stadsdichter Ellis van Atten had speciaal voor de gelegenheid een mooie tekst op rijm gemaakt. Een gedicht, dat kende een van de jongetjes wel, dat was iets van Sinterklaas. Ellis portretteerde in haar feestgedicht de verhalen als 'zwervers'.

EEN FRAGMENT:

Er zijn zwervers op dit station / met dikke jassen van gekleurd karton / Ze zijn dik, dun, nieuw en soms tot op de draad versleten / met gevouwen bladzijden, krassen en gescheurde regels Er zijn zwervers met alleen maar woorden / Er zijn zwervers met heel veel plaatjes / en er zijn zwervers met allebei Als je een zwerver meeneemt in jouw hand / en je gaat lezen, kom je thuis in een ander land / waar echt alles kan

BOEK MET ZWERFCODE

Gelijk na de opening werden er al gretig door de kinderen in het kastje gesnuffeld. Het is een fijn ongedwongen manier voor kinderen om in aanraking te komen met teksten, verhalen, met de wondere wereld van het lezen. Kinderzwerfboek is een idee van het Nationaal Fonds Kinderhulp. De kastjes in Poelenburg zijn een initiatief van de mensen achter de PLB Kunstroute, de jaarlijkse kunstmanifestatie in de wijk.

De vier kastjes zijn aangemeld bij kinderzwerfboek.nl. Binnenin een boek zit een zwerfcode. Steeds wanneer de code op de website wordt ingevuld wordt duidelijk waar het boek is, en waar het allemaal geweest is. Een avontuur op zich!

.