• Christel Bakker

Verhaal van een verzetsstrijder door zijn kleindochter

ZAANDAM In de aanloop naar 4 en 5 mei wordt zondag 15 april de oorlogsroman 'Hervonden Verleden' - verhaal van een verzetsstrijder - van auteur Christel Bakker onder de aandacht. De presentatie is om 11.15 uur in de Schuilkerk aan het Papenpad 13. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de vader van de schrijver; vader Albert Bakker, zoon van de hoofdpersoon uit het boek Gerrit Jan.

Wat beweegt iemand met een jong gezin om in het verzet te gaan? Ben je als verzetsstrijder dan een stommeling of juist een held? En wat doet het met je als je 2,5 jaar in gevangenissen en concentratiekampen doorbrengt? Ik heb het me in de afgelopen jaren vaak afgevraagd. Als kleindochter ben ik op zoek gegaan naar het verhaal achter zo'n verzetsstrijder, mijn opa, en heb ik het verhaal opgetekend in een boek. Een boek over zoeken en vinden, over wagen en verliezen. Een boek in twee verhaallijnen: door de ogen van mijn opa én door de ogen van mezelf. "Hervonden verleden" is een roman, gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis en zoektocht.

Hoofdpersoon Gerrit Jan Bakker werd geboren op 1 oktober 1903 en woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn jonge gezin in Den Haag. Daar maakte hij deel uit van de verzetsgroep 'Nederland voor Oranje'. Gedreven door zijn sterke gevoel voor rechtvaardigheid smokkelde hij wapens en munitie. In juni 1942 werd de verzetsgroep door een infiltrant verraden. De meeste verzetsmannen werden onmiddellijk gefusilleerd. Gerrit Jan werd opgepakt en kwam via gevangenissen in Scheveningen en Utrecht terecht in de duistere, wrede en alles ontberende wereld van de concentratiekampen. Afgesneden van zijn bestaan en zijn gezin, die van de deportatie niet op de hoogte was gebracht, heeft zijn gevangenschap in Natzweiler, Dachau en Mauthausen-Gusen op 22 december 1944 tot zijn dood geleid.

Als verzetsman was Gerrit Jan een Nacht und Nebel gevangene. Nadat hij op transport was gesteld richting de concentratiekampen, heeft zijn familie niets meer van hem vernomen. Hij moest in nacht en nevel verdwijnen. Bijna was dit gelukt, totdat Christel als kleindochter bijna twaalf jaar geleden op zoek ging naar dat onbekende en ontbrekende stukje verleden. Een zoektocht uit liefde en respect. Om recht te doen.

Veel tijd heeft Bakker besteed aan het onderzoeken wat er precies gebeurd is, waar hij was geweest en wat hij moet hebben ervaren. 'Ik denk dat ik uit al het materiaal, de bewijsstukken van het Rode Kruis en de administratie van de kampen, getuigenverklaringen, boeken van overlevenden, brieven van mijn opa en de verhalen van mijn vader een aannemelijk beeld van zijn leven in twee en half jaar gevangenschap heb kunnen schetsen. Vanuit de verzamelde informatie heb ik het verhaal van deze verzetsstrijder en zijn kleindochter opgetekend. Het is een boek met twee verhaallijnen geworden. Een verhaal door de ogen van de kleindochter die de zoektocht naar het verloren verleden aangaat en die van de verzetsstrijder die zich probeert staande te houden, maar uiteindelijk breekt, valt en verliest', aldus de auteur zelf.

Vanaf 16 april voor € 15 te koop via Bol.com en cbakker65@icloud.com 'Hervonden verleden', ISBN: 978-90-6028-052-2