• Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Veertienjarigen: vaccinatie tegen meningokokken

STREEK GGD Zaanstreek-Waterland geeft op 15, 16 en 17 oktober veertienjarigen hun vaccinatie tegen meningokokken. Die dag vaccineert GGD Zaanstreek-Waterland jongeren in de regio die
tussen 1 mei en 31 december van dit jaar 14 jaar worden.

De 3000 jongeren in deze regio hebben onlangs van het Rijksvaccinatieprogramma een uitnodiging voor de vaccinatie met het ACWY vaccin gekregen. 

De tieners uit Broek in Waterland, Edam, Katwoude, Marken, Middelie, Monnickendam, Oosthuizen, Purmer, Schardam, Uitdam, Volendam, Warder en Zuiderwoude kunnen als eersten op maandag 15
oktober hun inenting halen in buurthuis de Singel, in Edam.
Op dinsdag 16 oktober zijn de pubers uit Beets, Den Ilp, Hobrede Ilpendam, Kwadijk, Middenbeemster, Noordbeemster, Purmerend, Spijkerboor, Watergang, Westbeemster, Wijdewormer, Zuidoostbeemster aan de beurt om hun vaccinatie te halen in Wijkplein Where in Purmerend.
De veertienjarigen uit Assendelft, Jisp, Koog aan de Zaan, Krommenie, Landsmeer, Markenbinnen, Oost Knollendam, Oostzaan, West Knollendam, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk kunnen op woensdag 16 oktober hun prik halen in Sporthal de Tref in Zaandam.


Meningokokkenziekte is een zeldzame ziekte, de oorzaak is de meningokokkenbacterie. De ziekte kan wel tot ernstige complicaties leiden, zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Vanwege een stijging in het aantal meningokokkenziektegevallen, veroorzaakt door meningokokken type W, is het Rijksvaccinatieprogramma aangepast. Er is nu een vaccin tegen meningokokkentypes ACWY, ook voor de kinderen van 14 maanden.
Alle jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, hebben een uitnodiging gekregen voor vaccinatie met het ACWY vaccin in oktober 2018. Jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 of geboren in 2005, krijgen volgend jaar een uitnodiging voor de vaccinatie. Het is de bedoeling dat eind 2019 alle 14-18 jarigen gevaccineerd zijn.